Freelancetarieven accountants, boekhouders en controllers onderuit

De tarieven die freelancers in de financiële en administratieve sector vragen zijn in 2015 met 13% gedaald vergeleken met het jaar ervoor. Vooral zelfstandige accountants en controllers hebben hun tarieven fiks laten zaken (-43%). De freelancetarieven van boekhouders zijn met 13% gedaald.

Dit blijkt uit het jaarlijkse tarievenonderzoek van opdrachtensite Hoofdkraan.nl. Uit de in het afgelopen jaar uitgebrachte offertes op Hoofdkraan.nl blijkt dat er rake klappen zijn uitgedeeld onder freelancers. Met name de freelance marketeers zijn hard getroffen. Zij verdienen in 2015 gemiddeld €48 per uur, terwijl dit tarief twee jaar geleden nog op €62 per uur stond.

Gemiddeld vraagt een freelancer in 2015 €44 per uur, terwijl dit in 2014 nog €45 was. Project managers, coaches en support medewerkers rekenen in 2015 een tarief van boven de €65 per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers van Nederland. Vertalers, verkopers en secretaresses delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van €35 of lager.

De grootste verliezers zijn de zelfstandigen uit de financieel & administratieve sector. Zij vragen 13% minder dan vorig jaar. De tarieven van boekhouders zijn 13% gedaald. Zij hebben een gemiddeld uurtarief van  €39, tegen €44 een jaar eerder. Controllers en accountants zagen hun freelancetarieven zelfs met 43% dalen. Het gemiddelde uurtarief is €35, waar in 2014 nog €50 werd gevraagd.

Gerelateerde artikelen