Freelancers verhogen tarieven vanwege inflatie

Bijna de helft van de zzp’ers gaat uit noodzaak harder werken.

Meer dan de helft (55 procent) van de freelancers maakt zich zorgen om de stijgende kosten voor levensonderhoud. Als reactie daarop heeft meer dan een derde (37 procent) zijn of haar tarieven verhoogd. Nog eens elf procent overweegt ook een dergelijke maatregel.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van freelance platform Fiverr onder duizend Nederlandse freelancers. Daaruit blijkt dat verreweg de meeste freelancers iets hebben gepland voor hun pensioen, langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. 

De voornaamste reden om de tarieven te verhogen is in bijna dertig procent van de gevallen de stijgende kosten voor levensonderhoud. In bijna twee op de vijf (38 procent) van die gevallen is de tariefverhoging in lijn met de huidige inflatie (zo’n acht tot tien procent). Naast of in plaats van het verhogen van tarieven, kiest meer dan een kwart (26 procent) van de ondernemers ervoor om meer opdrachten aan te nemen, 22 procent zegt meer uren te gaan werken. 

Bijna de helft (44 procent) van de ZZP’ers belegt zijn of haar geld op de beurs om zo een pensioen bij elkaar te sparen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het spreiden van de risico’s wel goed zit bij de zelfstandigen. 45 procent geeft aan voor zijn of haar pensioen een persoonlijk spaarplan te hebben, 37 procent maakt gebruik van een pensioenfonds. 

Behalve financiële regelingen voor een toekomstig pensioen, blijkt meer dan de helft van de Nederlandse freelancers ook een spaarpot te hebben voor een eventueel langdurig ziekbed of arbeidsongeschiktheid (51 procent van de gevallen) of werkloosheid (55 procent). Verder maken zij gebruik van (collectieve) verzekeringen voor het geval zij arbeidsongeschikt raken (55 procent) en zonder werk komen te zitten (50 procent). Slechts zes procent heeft geen financiële back-up bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. 
 

Gerelateerde artikelen