FRC start tweede actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten’

Het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) start dit najaar een tweede actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten’ met als doel: intermediairs aansluiten op SBR Banken om kredietrapportages in SBR te kunnen aanleveren.

Vanaf 1 januari 2017 is SBR Banken de norm voor het insturen van kredietrapportages. Steeds meer intermediairs sluiten zich hier op aan. Het komende kwartaal wil het FRC intermediairs die nog niet klaar zijn voor SBR Banken een duwtje in de rug geven. Deze actie is een vervolg op de eerste actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten’ eerder dit voorjaar, waar NOAB en de stichting Novak aan meewerkte.

Hoewel het aansluiten op SBR Banken niet bijzonder complex is, blijkt er toch een drempel te zijn voor intermediairs: ze hebben niet de juiste software(modules), zijn te weinig bekend met de terminologie, beschikken niet over de juiste informatie of zijn niet bekend met SBR Banken. Of ze weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Met deze gerichte aansluitactie helpt het FRC deze groep intermediairs op weg.

De bekendheid met SBR is ondertussen toegenomen, mede doordat de Kamer van Koophandel het deponeren van jaarrekeningen via SBR verplicht stelt per 1 januari 2017. Het ‘deponeringsseizoen’ start voor veel intermediairs met de belastingaangifte (uiterlijk in mei), gevolgd door de jaarrekening. Uiterlijk in de eerste helft van 2017 zullen intermediairs dus voorbereid moeten zijn op SBR voor deponering. Dit betekent: in het bezit van een PKIoverheid-certificaat en toegang tot software waarmee SBR-rapportages gemaakt kunnen worden.

Kantoren die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan ‘Eerste Hulp bij Aansluiten’, minimaal acht kredietrapportages op jaarbasis versturen en zijn aangesloten bij een koepelorganisatie en/of branchevereniging, zoals de stichting Novak, kunnen contact opnemen via ehba@sbrbanken.nl. Lees ook de Aansluitnotitie Bancaire Infrastructurele Voorziening.

Gerelateerde artikelen