Frauderende accountant doorgehaald voor drie jaar
Door Michiel Satink
Zaaknr. 21/1482
Dat oordeelde de tuchtrechter vrijdag. De betrokken accountant stond jarenlang zorgbedrijf ZSV, ook wel Vivence, bij. De bestuurder van dat bedrijf bleek voor miljoenen gefraudeerd te hebben, zo oordeelde de strafrechter in Rotterdam eind 2017. De oud-directeur kreeg vier jaar cel en de accountant kreeg een jaar waarvan de helft voorwaardelijk aan celstraf opgelegd. Hij wist volgens de rechtbank dat de jaarrekeningen van 2011 tot en met 2015 geen getrouw beeld gaven en stelde bovendien valse goedkeurende verklaringen op. Tegen die uitspraak is hij in beroep gegaan.
Vervolgens werd de accountant door het Openbaar Ministerie ook voor de tuchtrechter gedaagd. De Accountantskamer oordeelde in juli 2019 al dat de accountant ongebruikelijke transacties niet meldde en dat hij meehielp om vergoedingen aan de bestuurder op papier onder de Balkenende-norm te krijgen. Terwijl deze in werkelijkheid veel hoger waren. De accountant werd voor drie jaar doorgehaald.
Begin dit jaar stond de zaak opnieuw op de rol na een terugverwijzing door het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De accountant had in 2019 geen verweer had gevoerd. Hij was in beroep gegaan tegen zijn strafrechtelijke vervolging en daarom had hij tegen de tuchtrechter gezwegen. Het Cbb vond dat hij alsnog de gelegenheid tot weerwoord moest krijgen. Maar ook op de zitting dit jaar bleef dat weerwoord uit. Dat het Openbaar Ministerie had toegezegd de uitspraak van de tuchtrechter niet aan het strafdossier te voegen, was voor de advocaat van de accountant onvoldoende waarborg om te voorkomen dat de accountant zou meewerken aan 'zelfcriminalisatie'. Zijn verzoek om de zaak andermaal aan te houden is door de tuchtrechter nu afgewezen.
De Accountantskamer legde opnieuw een doorhaling van drie jaar op, bleek vrijdag in Zwolle bij de mondelinge uitspraak. Het uitgewerkte oordeel van de tuchtrechter moet nog gepubliceerd worden.