Fraude zat ‘in poriën van bedrijf’
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst startte een onderzoek nadat er diverse tips binnenkwamen over gesjoemel bij IT-bedrijf Blencom. Tussen 2009 en 2013 hield het bedrijf 715.000 euro aan geïnde BTW voor zichzelf middels een simpele boekhoudtruc. Bij een bestelling ging een factuur naar de klant inclusief BTW. De Belastingdienst werd voorgelogen middels een schaduwboekhouding. Dezelfde facturen werden voorzien van een klant in een ander EU-land, het eindbedrag bleef hetzelfde maar de BTW verdween. Dat kan, omdat bij levering aan een ander EU-land geen belasting gerekend hoeft te worden. Het was de 50-jarige Patrick W. uit Meppel die de facturen op verzoek van toenmalig directeur Richard G. (47) uit Norg wijzigde. Met de vele tonnen extra wilde de directeur 'extra marge' creëren voor zijn bedrijf, zou hij in 2013 aan de nieuwe eigenaar van Blencom gezegd hebben. Die nieuwe eigenaar was een van de tipgevers van de FIOD. Erg goed liep het niet bij de onderneming in Assen, maar naar buiten toe werd een ander beeld neergezet. Blencom was die jaren shirtsponsor van FC Emmen.
W. zei dat zijn directeur hem opdracht gaf bestaande facturen te wijzigen. Hij was bang voor zijn baan als hij zou weigeren. Volgens zijn raadsman waren de facturen die W. voor zijn rekening nam, opgeteld goed voor het benadelen van de fiscus van slechts 10.000 euro. De rest van de facturen zou door G. vervalst zijn. De ex-directeur wist pas van de schaduwadministratie toen de FIOD hem ermee confronteerde, zei hij. “Ik snap dat het fout is gegaan, dat omzetbelasting niet betaald is, maar ik heb dit nooit geweten omdat ik foute informatie kreeg'', zei de ex-directeur. De rechters wilden weten hoe het kwam dat hem die ruim 7 ton extra nooit is opgevallen. Het bedrijf had in die jaren een omzet van omstreeks 8 of 9 ton. Hij hield zich niet bezig met de administratie, zei G. Ook zijn accountant zou niets zijn opgevallen.
De zaak diende in Zwolle omdat daar het Landelijk Parket van het OM zaken afhandelt. “De fraude zat bij Blencom tot in de poriën van het bedrijf'', zei de officier van justitie. De strafeis voor G. was met twee jaar cel hoger vanwege zijn leidende rol in deze 'diefstal van de maatschappij'. Tegen W. werd 3 maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur geëist. De raadsman van G. verwees herhaaldelijk naar de rol van de administrateur. Hij was het die als opdracht had om de facturen op te stellen. De directeur hield zich daarmee niet bezig.
Vonnis op 2 november.
[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle ]