Fraude bij bedrijven kan tonnen schade berokkenen

Bijna een op de zeven bedrijven is slachtoffer van fraudeurs.

Een ruime meerderheid van de bedrijven liep afgelopen jaar daadwerkelijk schade op door fraude. In 2023/2024 kreeg 69 procent van de bedrijven te maken met fraudepogingen, waarvan 91 procent ook tot daadwerkelijke schade leidde. Dat blijkt uit het jaarlijks fraudeonderzoek in Nederland en België van kredietverzekeraar Allianz Trade.

  • Bijna alle bedrijven zijn tevreden over de veiligheidsmaatregelen die ze treffen
  • Toch vinden ze fraude een toenemend gevaar
  • De helft van de schades is hoger dan een halve ton
  • Meer dan de helft van de bedrijven heeft te maken met fraude in eigen huis

Het algemene beeld dat uit het nieuwste onderzoek naar voren komt is een vals gevoel van veiligheid bij het bedrijfsleven. Aan de ene kant is 95 procent van de bedrijven tevreden over de maatregelen die ze nemen en de bescherming die ze hebben opgebouwd. Tegelijkertijd geven bedrijven aan dat ze fraude als een toenemend gevaar ervaren.

Niet zo’n vaart lopen

Alleen denken ze dat het voor het eigen bedrijf niet zo’n vaart zal lopen. Dat is een misplaatst gevoel van veiligheid, zo waarschuwt Allianz Trade, want de kans is groot om relatief hard geraakt te worden. Ruim de hleft van de schades is hoger dan 50.000 euro en zestien procent is hoger dan twee ton. Bij interne fraude leidt twee procent tot schades hoger dan een miljoen. Bij externe fraude is dat vijf procent.

Interne fraude is nog altijd de meest voorkomende vorm van fraude. 56 procent van de bedrijven en organisaties had te maken met interne fraude(pogingen). De helft van de bedrijven lijdt onder diefstal van goederen en bijna een op vier bedrijven heeft te maken met vervalsing van documenten. Geld stelen komt voor bij ruim een derde van de bedrijven. (ANP)

Gerelateerde artikelen