Franse veelverdieners betalen minder belasting

President Hollande won destijds de verkiezingen door het volk te beloven dat de Franse grootverdieners nog meer belasting zouden gaan betalen – tot wel 75% over alle verdiensten boven de 1 miljoen euro. Inmiddels is van die plannen niet veel over – onder meer omdat het Franse Hooggerechtshof een dergelijke taxatie ongrondwettelijk achtte.
Het hof vond 50% (te betalen door de werkgever) wel voldoende. Vlak voor de jaarwisseling is het hele idee van extra belasting voor grootverdieners stilletjes in een diepe la verdwenen.
 
Behalve dat een dergelijk regime broodnodige ondernemers het land uit joeg, bleek de heffing ook te weinig op te brengen: slechts een magere €420 miljoen over 2013 en 2014 samen. De betreffende maatregel loopt eind deze maand af en zal niet vernieuwd worden.
 
Hollande kiest eieren voor zijn geld en is de laatste tijd vriendelijker voor et Franse bedrijfsleven, dat het toch al zo moeilijk heeft. Hij verving de linkse minsiter Arnoud Montebourg door Emmanuel Macron ( voorheen Rothschild)  als minister van Economie; Macron reageerde destijds op de 75% belasting dat deze “Frankrijk veranderde in Cuba zonder zon.”
 
Intussen blijven de vooruitzichten voor het land duister, met een voorspelde groei van max. 0,3% in de eerste zes maanden van dit jaar en een record van 10,5 % werkloosheid.  
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen