Franse minister waarschuwt voor risico financiele markt

Brengen franse verkiezingen financiele markten in gevaar?

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, heeft gewaarschuwd dat de op een na grootste economie van de eurozone in een financiële crisis terecht kan komen als extreemrechts de komende parlementsverkiezingen wint. Dat meldt het ANP deze ochtend.

  • Le Maire waarschuwt voor financiële crisis.
  • Beurs in Parijs zakt ruim 2 procent.
  • S&P Global verlaagt Franse kredietwaardigheid.

President Emmanuel Macron heeft nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven, wat de politieke onzekerheid in Frankrijk heeft vergroot. Deze stap volgt op een grote nederlaag van zijn partij bij de Europese verkiezingen, waar de rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen twee keer zoveel stemmen kreeg.

Financiele gevolgen voor politieke instabiliteit

Opiniepeilingen laten zien dat de eurosceptische RN een grote kans heeft om de parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli te winnen. De partij van Marine Le Pen heeft een protectionistisch economisch beleid en belooft de kosten van levensonderhoud te verlagen door onder andere de elektriciteitsprijzen en de btw op gas te verlagen.

‘Verkiezingsprogramma vol leugens’

Le Maire uitte zijn zorgen tijdens een interview met franceinfo, waarin hij zei dat het RN-programma niet gefinancierd kan worden. “Als ik naar extreemrechts kijk, zie ik een programma dat uit leugens bestaat,” verklaarde hij. Le Maire heeft recent een plan voor miljardenbesparingen ingediend om de Franse financiën te stabiliseren.

Een direct gevolg van politieke onzekerheid is een stijging van rentetarieven. De Franse staatsobligaties laten hogere prijzen zien –lees hogere rente– wat de financieringskosten voor de overheid verhoogt. De oplopende rente op deze staatsobligaties kan ook gevolgen hebben voor bedrijfsfinancieringen. Allereerst kunnen namelijk de kosten van leningen stijgen, waardoor bedrijven meer moeten betalen voor hun financiering. Daarnaast kan het bedrijven ontmoedigen om te investeren in nieuwe projecten of uitbreidingen; banken kunnen van bedrijven een hogere rente op bedrijfsfinancering vragen omdat ze (eveneens hoog-renderende) alternatieven hebben. Ook kunnen hogere rentetarieven beleggers aantrekken om hun geld uit bedrijfsinvesteringen te trekken en beter renderende staatsleningen te investeren –waarbij het hogere risico voor lief wordt genomen. Ten slotte kan valutarisico een rol spelen voor bedrijven over de grens van de eurozone opereren.

Marktreactie

De politieke instabiliteit heeft zijn tol geëist op de financiële markten. Franse staatsobligaties en aandelen hebben deze week een flinke klap gehad. De beurs in Parijs zakte vrijdag ruim 2 procent en dreigt de week af te sluiten met een verlies van bijna 6 procent.

Franse banken

Vooral grote Franse banken, die veel staatsobligaties bezitten, hebben zware koersverliezen geleden. Beleggers eisen nu hogere risicopremies om Franse staatsobligaties aan te houden. De premies stegen naar het hoogste niveau sinds begin 2017. Onlangs verlaagde S&P Global al het kredietoordeel voor Frankrijk vanwege een verwacht hoger begrotingstekort. Deze week waarschuwden S&P Global en Moody’s dat het RN-beleid verdere negatieve gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid van het land.

Risico voor handelspartners

De situatie in Frankrijk heeft ook internationale aandacht getrokken. Bloomberg rapporteerde dat Europese markten nerveus zijn over de politieke ontwikkelingen in Frankrijk . Het IMF heeft aangegeven dat de politieke instabiliteit in Frankrijk economische risico’s met zich meebrengt voor de gehele eurozone.

De Europese Commissie heeft haar bezorgdheid geuit over het mogelijke economische beleid van RN. Een anonieme EU-functionaris vertelde aan Reuters dat “het protectionisme van RN schadelijk kan zijn voor de interne markt van de EU”.

Welke secnario’s ?

Analisten zijn verdeeld over de gevolgen van een mogelijke RN-overwinning. Sommige experts waarschuwen voor een mogelijke kapitaalvlucht uit Frankrijk, terwijl anderen denken dat de impact beperkt zal zijn tot financiële markten en staatsobligaties. Een rapport van de Financial Times suggereert dat een RN-overwinning kan leiden tot een heronderhandeling van Franse EU-verplichtingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Economische vooruitzichten

Ondertussen proberen Franse bedrijven zich voor te bereiden op mogelijke economische schokken. Multinationals overwegen om investeringen in Frankrijk uit te stellen totdat er meer duidelijkheid is over het politieke landschap. De Franse Kamer van Koophandel heeft ondernemers geadviseerd om zich voor te bereiden op diverse scenario’s, inclusief mogelijke economische sancties van de EU.

Steun voor Macron

Macron heeft steun gekregen van enkele prominente EU-leiders. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verklaarde dat “een stabiel en verenigd Frankrijk cruciaal is voor de stabiliteit van de eurozone” . Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, sprak haar bezorgdheid uit over de politieke onzekerheid in Frankrijk.

Gerelateerde artikelen