Fouten accountant ‘leidden tot onnodig faillissement’

Het faillissement van een jachtenbouwer in juni 2013 was wellicht onnodig geweest als een accountant zijn werk beter had gedaan. Dat valt althans af te leiden uit een klacht vrijdagmiddag bij de Accountantskamer.

Euro Boat Builders uit Noord-Brabant ging failliet vanwege teruglopende vraag naar de bouw van jachten, zo staat in het faillissementsverslag te lezen. Maar de zaak ligt een stuk complexer. Zeer kort samengevat: door verschillende fouten kwam de botenbouwer veel eerder in de problemen. En die fouten liggen bij de accountant, aldus de klager.

Zo werden facturen ter waarde van 375.000 euro – waaronder bestellingen van een motor en generatoren – niet in de kostprijs opgenomen. Ook werd er vooruit gefactureerd, iets dat normaal is in deze branche, zei een van de leden van de Accountantskamer. Maar dat was de beklaagde accountant onbekend. Had hij dit niet gezien, vroeg de Accountantskamer zich af. Hij bevestigde dit. Volgens de klager was de betrokkene lange tijd niet actief betrokken bij de financiële verslaglegging, ging hij uit van onjuiste feiten en cijfers en hanteerde hij onjuiste waarderingsgrondslagen.

Kern van het verweer was dat de klacht veel te laat is ingediend. In 2010 wist de botenbouwer al via de notaris dat er iets niet klopte. Waarom dan nu pas klagen, vroegen de leden van de Accountantskamer vervolgens. Pas in 2012 werd ontdekt dat de fout grote consequenties had, meende de klager. Volgens de raadsman mocht zijn cliënt afgaan op de informatie die Euro Boat Builders hem leverde. Zo kon en mocht hij genoegen nemen met de schatting van de post voorraden. De accountant zelf meent dat hij in deze samenstelopdracht geen grove fouten heeft gemaakt. ‘Ik sta nog steeds achter mijn werk.’

Vonnis over 10 tot 15 weken.

Zaaknr. 15/1869.

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen