‘Foute loonstrook kost bedrijfsleven 150 miljoen’
Dat blijkt uit cijfers van Timeflex. Om bedrijven te helpen deze hoge kosten te reduceren, vindt in januari voor de derde achtereenvolgende keer de actie kloptmijnloon.nl plaats.
Veranderingen
Elk jaar zijn er veranderingen die invloed hebben op de hoogte van het nettoloon. Zoals de belastingpercentages, de fiscale bijtellingen, de vakantiedagenopbouw en de leeftijd van de werknemer. Deze wijzigingen worden lang niet altijd goed doorgevoerd. Een ander probleem is, dat veel bedrijven zijn ingedeeld in de verkeerde sector door de Belastingdienst. Deze sectorindeling bepaalt onder meer de hoogte van de WW-premie. En die premie kan per sector flink verschillen.
Onnodig hoge kosten
Frank 't Jong, directeur van Timeflex: "Het bedrag van 150 miljoen euro is een schatting, gebaseerd op de vele duizenden loonstrookjes die we jaarlijks binnenkrijgen via onze jaarlijkse actie kloptmijnloon.nl én op de gegevens van onze eigen klanten. Het gaat om onnodig hoge kosten van lonen, belastingen, premies en rentes. Ook het herstellen van de fouten kost veel geld."
Fouten herstellen
Voor eigen klanten adviseert Timeflex jaarlijks over het herstel van deze fouten. Om ook voor andere bedrijven kosten te besparen, vond begin 2015 voor het eerst de actie kloptmijnloon.nl plaats. Jaarlijks worden vele duizenden loonstrookjes geüpload. "We hebben goede hoop dat het aantal foute loonstroken dit jaar minder groot is. Want klopmijnloon.nl draait nu een tijd en bovendien adviseren we het hele jaar door vele grote bedrijven. Verbetering is hard nodig, want bedrijven maken onnodig hoge kosten." De actie werkt volgens 't Jong twee kanten uit. "Enerzijds helpen wij het bedrijfsleven, andersom krijgen wij waardevolle informatie die ons helpt om de resultaten van kloptmijnloon.nl te publiceren. Na het eerste kwartaal van 2017 verwachten we de eerste resultaten."