Forbes Insights: Audit 2020

Ook Forbes ondervroeg accountants naar hun hoop en vrees rond hun vakgebied en de audit.
Meer dan 90% van de respondenten beseft dat het vakgebied zal móeten innoveren. Een op de drie gelooft dat de rol van de auditor verbreed moet worden, tot meer dan alleen de controle op de juistheid van de cijfers. De andere twee denken dat die rol centraal zal blijven, maar dat de manier waarop deze vervuld wordt zal (moeten) veranderen. 
Daarbij zijn regelgeving (59%) en cultuur (66%) de grootste struikelblokken. En die twee hangen nauw samen: steeds strakkere regelgeving dwingt het vakgebied tot nog meer structurering en procesbewaking – en die houden als zodanig weer vernieuwing tegen. Een wezenlijk dilemma.
 
Een van de belangrijkste kenmerken van de toekomstige auditor is: pro-activiteit. Die is nodig om meer inzicht te krijgen in wat achter de cijfers gebeurt (50%) en om de resultaten van de auditor meerwaarde te geven (41%).
 
Accountancy-studenten en afgestudeerden maken zich vooral zorgen over de het imago en de status van het beroep. Zij stellen vast dat ‘men’ boekhouding nog te veel een functie vindt en te weinig ziet als een ‘vak’. En als het al een sophisticated vak is, heeft het een slecht imago.
 
Technologie stelt de toekomstige auditor in staat om beter (80%) en efficiënter (59%) de beschikbare data te analyseren. En drie skills zullen steeds crucialer worden: kennis van en ervaring in de bedrijfstak, onderzoekvaardigheden en vooral: dwars denken. 
 
Meer lezen over wat u denkt en vindt: complianceweek.com!
Gerelateerde artikelen