FNV wil strengere voorwaarden aan gebruik 30%-regeling

De FNV roept de politiek op de 30%-regeling kritisch tegen het licht te houden. De regeling, die tot een premie- en belastingvoordeel voor werkgevers leidt, wordt volgens de vakbond onder meer door banken misbruikt om ICT’ers uit landen als India te halen, terwijl er 7.000 Nederlandse ICT’ers werkloos zijn.

De 30%-regeling biedt de werkgever de mogelijkheid om een lager brutosalaris te betalen, terwijl het nettoloon van de werknemer toch hoger uitpakt. 30% van het inkomen van de werknemer mag onbelast vergoed worden.  

FNV: “De regeling is in het leven geroepen in de opbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog, om het werkgevers financieel makkelijker te maken werknemers met specifieke vaardigheden uit andere landen te halen, die in Nederland niet te vinden waren. Handhaving en Naleving FNV heeft sterke aanwijzingen dat banken als ABN Amro en ING gebruik maken van deze 30%-regeling om kosten te drukken, en niet omdat er schaarste en gebrek aan deskundigheid bij Nederlandse werknemers is.”

De FNV reageert hiermee op een artikel in NRC. Coördinator arbeidsvoorwaarden Mariëtte Patijn: “Het is diep triest dat banken die met miljardensteun van de belastingbetaler zijn gered, die er door massaontslagen voor zorgen dat duizenden mensen een beroep moeten doen op de ww, óók nog eens staatssubsidie krijgen door gebruik te maken van deze regeling. Daarmee zorgen ze voor verdringing van arbeid, terwijl werkloze ICT’ers  juist bijgeschoold zouden moeten worden. Wij willen gelijke loonkosten voor gelijk werk. Eerlijke spelregels dus die leiden tot echte banen met zekerheid en kwaliteit. Alleen zo kunnen wij de race naar beneden stoppen die ook in de bankensector plaatsvindt. Het uitspelen van werknemers onderling moet stoppen.’ 

Gerelateerde artikelen