FNV: Bedrijven omzeilen via schijnconstructies uitzend-cao

De FNV zegt zich grote zorgen te maken over de toenemende ontduiking van de uitzend-cao. Bedrijven verdienen volgens de vakbond miljoenen via schijnconstructies met als doel de uitzend-cao te omzeilen. Dit zegt de FNV in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Balletje-balletje op de arbeidsmarkt’ over het fenomeen 'contracting'.

Bij contracting ontslaat een bedrijf eerst zijn werknemers die veelal onder een cao vallen, en besteedt vervolgens (een deel van) de productie uit aan een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau. De werknemers zijn hiervan de dupe. Zij vallen niet meer onder de cao van de opdrachtgever en ook niet onder één van de uitzend-cao’s. De contractor kan arbeidskrachten in dienst nemen tegen minimale arbeidsvoorwaarden zoals het minimumloon en het minimum aantal vakantiedagen.
 
Het gevolg is ongewenste concurrentie op arbeidsvoorwaarden, verdringing en onderbieding. Bovendien zorgt contracting voor sociale uitsluiting. De flexkrachten doen hetzelfde werk als de vaste werknemers en/of uitzendkrachten, maar voor minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden.

Gerelateerde artikelen