Flynth waarschuwt voor onrust over geboekte vakanties

Werknemers zijn zich niet bewust van hun rechten en plichten rond vakantie.

Accepteer niet per definitie de vakantie die werknemers hebben gepland. Werkgevers mogen daar bezwaar tegen maken. Dat moet wel binnen de termijn van twee weken nadat een werknemer de vakantie heeft geprikt. Bezwaar kan ook als de werknemer in kwestie al heeft geboekt. Na die termijn van twee weken kan de werknemer de geplande vakantieperiode als goedgekeurd beschouwen.

Een werkgever mag een vakantieverzoek alleen weigeren om een dringende reden. Dringend kan zijn dat er een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering dreigt, omdat het in de gevraagde periode erg druk is. Of dat onderbezetting dreigt omdat andere collega’s in dezelfde periode ook een vakantie hebben gepland.

Een weigering van de aangevraagde vakantieperiode moet schriftelijk gebeuren, met goede onderbouwing en binnen twee weken na het verzoek. Heeft de werknemer al een reis geboekt, dan is dat in principe voor eigen rekening. Flynth adviseert werkgevers toch om oog te hebben voor de situatie van de medewerker. Is er sprake van een misverstand of onduidelijkheid, dan verdient overleg en een gezamelijke oplossing de voorkeur. Maar een werkgever is daar juridisch niet toe verplicht.

Communiceer hier over, zo vervolgt Flynth, want medewerkers zijn vaak niet op de hoogte van de formele procedure of denken dat een boeking automatisch leidt tot goedkeuring. org voor een heldere uitleg in het personeelshandboek, op intranet of via een jaarlijkse reminder per e-mail. Geef bijvoorbeeld aan dat vakantieverzoeken alleen mogelijk zijn in overleg, afhankelijk van de planning en bezetting.

Gerelateerde artikelen