Flynth: overheid moet door noodweer getroffen ondernemers tegemoetkomen

Flynth adviseurs en accountants roept de overheid op om ondernemers die getroffen zijn door het slechte weer in de provincies Noord-Brabant en Limburg tegemoet te komen.

Volgens Flynth lijden veel landbouwers enorme schade. De eerste schattingen spreken van directe en indirecte schade die op kan lopen tot 500 miljoen euro of meer. Individuele ondernemers dreigen hierdoor failliet te gaan. Flynth doet een oproep aan de overheid om op verschillende vlakken duidelijkheid te scheppen en getroffen ondernemers tegemoet te komen.

Ondernemers in problemen

Flynth: "Door de regenval en de ontstane schade dreigen veel ondernemers in de problemen te komen. Ook ondernemers in de aan de landbouw gerelateerde sectoren, zoals de transportsector en toeleveranciers ondervinden schade. Flynth roept de overheid op om op verschillende terreinen tot regelingen te komen. Uit vorige crises in de landbouw (MKZ, varkenspest en EHEC) kennen we een aantal maatregelen die de ergste nood voor ondernemers moeten oplossen. We denken hierbij aan tijdelijke arbeidstijdverkorting voor het personeel, tijdelijke vrijstelling voor belastingaangifte, uitstel van betaling voor belastingschulden, versneld uitkeren van (voorlopige) belastingteruggaven als gevolg van verliescompensatie, een verruimde BF regeling die ervoor zorgt dat aflossingsverplichtingen tijdelijk worden opgeschort en een soort garantieregeling voor het werkkapitaal."

Uitstel betalen belasting mogelijk

De website NieuweOogst.nu weet trouwens te melden dat ondernemers die zijn getroffen door water- en hagelschade uitstel kunnen aanvragen voor het betalen van belastingen. LTO heeft daarvoor afspraken gemaakt met de Belastingdienst. Het gaat om ondernemers die schade ondervinden door het extreme weer en die daardoor in tijdelijke liquiditeitsproblemen zijn gekomen. Uitstel kan onder meer worden aangevraagd voor het betalen van inkomstenbelasting, btw, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Onder voorwaarden kunnen ondernemers gebruik maken van de Regeling Bijzonder Uitstel in de Invordering. Deze regeling biedt de mogelijkheid om uitstel van betaling voor een periode van meer dan twaalf maanden te krijgen.

Regeling werktijdverkorting

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw laat weten dat de Regeling werktijdverkorting openstaat voor bedrijven die getroffen zijn door noodweer. LTO Nederland heeft voor de getroffen ondernemers geregeld dat zij werktijdverkorting voor hun werknemers kunnen aanvragen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Gerelateerde artikelen