Flynth: jubelton en vrijstelling overdrachtsbelasting exit

Fiscale tegemoetkomingen op de woningmarkt gaan verdwijnen. De reden is dat het effect van deze prikkels op de totale hypotheekschuld vrijwel nihil is. 

 Dat voorspelt accountants- en advieskantoor Flynth. Een van de fiscale maatregelen die op de nominatie van verdwijnen staat is de zogenaamde jubelton. Sinds 2017 geldt een vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen voor de eigen woning. Die vrijstelling bedraagt in 2021 maximaal 105.302 euro. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de verkrijger of zijn/haar partner op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is. 

Het kabinet wilde hiermee de totale hypotheekschuld verlagen. Uit een recent SEO-onderzoek is echter gebleken dat dat effect te verwaarlozen valt. Zeker ook omdat het niet iedereen gegeven is om een tonnetje te schenken of te ontvangen. Een aantal politieke partijen had ook al in hun verkiezingsprogramma een voorstel tot afschaffing opgenomen.

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting kan ook op de schroothoop, valt op de maken uit de uitleg van Flynth. Sinds begin dit jaar hoeven kopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen (vanaf 1 april 2021 beperkt tot een bedrag van maximaal 400.000 euro) bij de aankoop van een eigen woning. Het doel is om deze groep meer kansen te geven op de woningmarkt. Kopers van 35 jaar of ouder betalen 2 procent, beleggers zelfs 8 procent.

Ook deze regeling is niet onomstreden. DNB liet onlangs nog weten dat deze tegemoetkoming naar verwachting een incidenteel prijsopdrijvend effect heeft gehad. Precies de verkeerde kant op dus.

Over de plek van de eigen woning – box 1 of box 3 – wordt al jaren gesteggeld. Flynth verwacht echter dat deze niet op korte termijn zal verhuizen naar box 3, de hypotheekrenteaftrek is veilig. 

Overigens denkt Flynth dat het aanpakken van de jubelton en de vrijstelling van de overdrachtsbelasting nog even zal duren, gezien de demissionaire status van het kabinet.

Gerelateerde artikelen