Flinke omzetgroei detailhandel
Dit meldt het CBS in de vandaag gepubliceerde Kwartaalmonitor groothandel.
De olie- en gashandel boekte in het eerste kwartaal 56 procent meer omzet dan een jaar eerder. Deze omzetstijging is voor een groot deel het gevolg van de relatief lage olieprijs in het begin van 2016 en het daarop volgende prijsherstel medio 2016 naar het huidige niveau.
In de schroothandel en in de metaal- en ertshandel was sprake van een soortgelijk effect. Prijsherstel op de metaal- en ertsmarkt zorgde dat de omzet ook hier steeg. In de schroothandel groeide de omzet met 48 procent en in de metaalhandel met 23 procent.
Omzet groeit in alle sectoren
Ook exclusief het effect van de grondstoffensector was sprake van een stevige omzetgroei. De omzet in de groothandel exclusief de oliehandel groeide met ruim 8 procent. Alle sectoren in de groothandel stuwden dit groeicijfer. Zo was er weer meer vraag naar consumentengoederen, wat de leveranciers voor het vierde jaar op rij een hogere omzet opleverde.
Ook de handelaren in zware apparatuur deden met bijna 8 procent meer omzet goede zaken. In het binnenland werden meer landbouwmachines en tractoren geleverd. De omzet voor industriële apparatuur steeg door meer vraag uit binnen- en buitenland. Na drie kwartalen krimp waren er positieve cijfers voor de handelaren in ICT-middelen. Zowel de vraag naar software en hardware groeide, waardoor de omzet toenam met 5 procent.
Meer vertrouwen en minder faillissementen
Niet alleen de omzet steeg, ook de verwachtingen groeiden. De handelaren zien de toekomst met meer vertrouwen tegemoet. Dit verbeterde sentiment valt samen met een lager aantal faillissementen. Begin 2017 sloten 110 handelaren gedwongen hun deuren. In de afgelopen vijf jaar is het aantal faillissementen maar in een kwartaal lager geweest.