Flinke kritiek op plannen hervorming arbeidsmarkt
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteerde woensdag de voorstellen voor de nieuwe arbeidswet. Het gaat om plannen die al in het regeerakkoord van vorig jaar staan.
De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans moet onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid (bijvoorbeeld freelance en seizoenswerk) verkleinen: vast werk minder vast maken en flexwerk minder flexibel. Meer mensen moeten meer zekerheid krijgen, zodat de arbeidsmarkt eerlijker wordt.
Maar bijvoorbeeld vakbonden vragen zich af of een soepelere ontslagrecht wel tot meer werkgelegenheid leidt. Aan de andere kant wordt het voor werkgevers duurder flexwerkers in te schakelen. Het CNV wil dat werkgevers een fatsoenlijke prijs betalen voor flexibele arbeid, zodat er niet meer op prijs wordt geconcurreerd. Ook moet het kabinet werken aan een eerlijke beprijzing van zzp’ers. Zo lang de deur naar goedkope zzp-constructies wagenwijd open blijft staan, bestaat het risico dat werkgevers blijven kiezen voor deze vorm van arbeid, in plaats van voor gewone werknemers.
Minister Koolmees ziet in de kritiek het bewijs dat zijn wet in balans is. Hij benadrukt dat het om zestien maatregelen gaat die niet los van elkaar, maar in zijn geheel moeten worden gezien.
Toch zegt hij dat hij critici op enkele punten tegemoet is gekomen. Het gaat dan om technische aanpassingen, zoals de definities van uitzendkrachten en payrollers (flexkrachten die hun betaling door een speciaal bureau laten regelen).
Al met al noemt Koolmees de wet een grondige opknapbeurt voor de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat scherpe kantjes verdwijnen. Werknemers bijvoorbeeld hebben voortaan meteen recht op een vergoeding bij ontslag (transitievergoeding), ook tijdens de proeftijd. Nu is dat nog na twee jaar dienstverband. “Werknemers worden dus niet vogelvrij'', verzekert hij.