Fiscus wijst op mogelijkheid verrekenen niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek bij overlijden

De Belastingdienst wijst vandaag in een nieuwsbericht op een recent besluit van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dat het mogelijk maakt dat niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek bij overlijden verrekend kan worden.

Voldoet een ondernemer in het jaar van zijn overlijden niet aan het urencriterium? Dan is het met terugwerkende kracht toch mogelijk de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek te verrekenen.

De zelfstandigenaftrek kan niet hoger zijn dan het bedrag van de winst. Als niet het hele bedrag van de zelfstandigenaftrek is benut, wordt het niet-gerealiseerde deel van de aftrek verrekend in de volgende 9 jaar. Eén van de voorwaarden hiervoor is dat de ondernemer in het jaar van verrekening zelfstandigenaftrek krijgt. De ondernemer moet dan voldoen aan het urencriterium . Als een ondernemer overlijdt, voldoet hij mogelijk niet aan dit criterium. Hierdoor krijgt hij geen zelfstandigenaftrek en kan hij zijn niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek niet verrekenen.

In het besluit ‘Staking gehele onderneming; verrekening niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek’ is goedgekeurd dat de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek toch in mindering wordt gebracht op de winst behaald met of bij het staken van de gehele onderneming, als:
• De ondernemer overlijdt.
• De onderneming door het overlijden wordt gestaakt.
• De ondernemer door zijn overlijden in het jaar van overlijden niet voldoet aan het urencriterium.

Het besluit is gepubliceerd in 2016, maar werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Lees ook:

• Besluit inzake goedkeuring verrekening van niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Gerelateerde artikelen