Fiscus organiseert Intermediairdagen begin december
Bijzondere aandacht is er voor het onderwerp Mandatory Disclosure Rules. De regels verplichten fiscaal dienstverleners vanaf 1 januari 2021 melding te maken bij de Belastingdienst over verschillende soorten internationale adviezen die zij geven of diensten die zij verrichten. De Belastingdienst gaat daar nader op in tijdens de dagen.
Een ander punt betreft de nieuwe EU btw-regels voor e-commerce die met ingang van dit jaar van kracht zijn geworden. Dit betekent onder meer dat webshopondernemers met een omzet van meer dan 10.000 euro aan particulieren in andere EU-landen, de btw van het land van de klant rekenen. De Belastingdienst gaat daar tijdens de Intermediairdagen nader op in.
De Belastingdienst informeer ook nader over de manier waarop ondernemers de Tegemoetkoming Vaste Lasten moeten verwerken in hun aangiftes. Over de TVL hoeven ze geen belasting te betalen. Wel moeten zij de tegemoetkoming opgeven in het ondernemersdeel van hun aangifte, in de rubrieken ‘vrijgestelde winstbestandsdelen’ en 'buitengewone baten en lasten.
Verder is er nieuws voor zelfstandigen die worstelen met hun urencriterium, waar zij door corona wellicht moeite hebben om aan te voldoen. Als een ondernemer 1225 uur in het jaar werkt aan zijn onderneming, kan hij onder voorwaarden gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. Door de coronacrisis kunnen ondernemers misschien niet aan het urencriterium voldoen.
Om te voorkomen dat zij geen gebruik kunnen maken van de zelfstandigen- en startersaftrek, geldt van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 en van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 een versoepeling van het urencriterium.
Gedurende die periodes mogen ondernemers ervan uitgaan dat ze ten minste 24 uur per week aan hun onderneming besteedden. Ook als dat in werkelijkheid niet zo was. Daardoor kunnen zij mogelijk toch voldoen aan het urencriterium.
Dan is er ook nieuws voor de fiscale aftrek van studiekosten voor particulieren. Hiervoor komt het nieuwe STAP-budget in de plaats. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie.
Met deze subsidieregeling kunnen werkenden en werkzoekenden vanaf 1 maart 2022 bij het UWV een budget van 1.000 euro per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling.
Dit betekent dat alleen studiekosten die mensen tot en met 2021 betalen nog onder voorwaarden aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting. Kosten die in 2022 of later worden betaald, zijn niet meer aftrekbaar.