Fiscus onderzoekt op basis van btw-aangiften 2016 omzet zzp’ers

Omdat niet bekend hoe zzp’ers het in het vorige jaar zakelijk hebben gedaan, onderzoekt de Belastingdienst op dit moment of er op basis van de btw-aangiften over 2016 conclusies zijn te trekken.

Dit schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van Pieter Omtzigt (CDA) over een recent onderzoek van de Kamer van Koophandel, waar uit zou blijken dat zzp’ers vorig jaar minder makkelijk aan opdrachten konden komen.

Nuancering

Volgens Wiebes valt er wat af te dingen op de conclusies in het rapport. De KvK concludeerde dat door de Wet DBA 122.000 zzp’ers in 2016 omzetverlies hebben geleden. Dit getal is afgeleid uit de respons op de vraag aan de zzp’ers in hoeverre zij in 2016 vaker dan in het jaar daarvoor zijn geconfronteerd met opdrachtgevers die liever geen zzp'ers inhuren. De KvK gaf in het rapport aan dat 18% van de respondenten die ervaring heeft.

Grafiek

Maar Wiebes heeft van de KvK een volledige grafiek ontvangen waaruit blijkt dat 22% van de respondenten heeft aangegeven in 2016 minder of veel minder vaak dan in 2015 geconfronteerd te zijn met opdrachtgevers die liever geen zzp’ers inhuren. Ook blijkt dat 30% van de respondenten heeft aangegeven (veel) minder vaak moeite te hebben gehad om aan nieuwe opdrachten te komen, daar waar het rapport uitsluitend aangeeft dat 16% (veel) vaker moeite heeft gehad om aan opdrachten te komen.

‘Meer zzp’ers waarmee het beter gaat’

“Uit deze onderzoeksresultaten is af te leiden dat het aantal zzp’ers waar het beter mee gaat groter is dan het aantal zzp’ers waar het minder goed mee gaat. Eenzelfde conclusie kan worden getrokken als het gaat om de vraag in hoeverre opdrachtgevers alleen nog willen werken met zzp’ers via een tussenpartij. In het rapport is vermeld dat 15% van de zzp’ers dit vaker heeft ervaren dan in 2015. De volledige antwoordenset geeft aan dat 30% heeft ervaren dat dit (veel) minder vaak voorkomt dan in het voorgaande jaar,” aldus Wiebes. “Indien het vorenstaande wordt uitgedrukt in aantallen zzp’ers, uitgaande van het in de berichtgeving gehanteerde aantal zzp’ers dat diensten levert aan andere bedrijven (680.000) leiden de hiervoor genoemde percentages tot de volgende aantallen. Tegenover de 122.000 zzp’ers (18%) die ten opzichte van 2015 vaker hebben ervaren dat opdrachtgevers liever geen zzp’ers inhuren staan ongeveer 150.000 zp’ers (22%) die dat (veel) minder vaak hebben ervaren. Tegenover de 109.000 zzp’ers (16%) die ten opzichte van 2015 vaker moeite hebben om aan nieuwe opdrachten te komen staan 204.000 zzp’ers (30%) die minder moeite hebben om aan opdrachten te komen. Tegenover de 102.000 zzp’ers (15%) die heeft ervaren dat opdrachtgevers vaker alleen nog willen werken met zzp’ers via een tussenpartij staan 204.000 zzp’ers (30%) die de ervaring hebben dat dit (veel) minder vaak voorkomt.”

Onderzoek Belastingdienst

Wiebes: “Op dit moment weten we dat het aantal zzp’ers in 2016 globaal gelijk gebleven is en dat verschillende onderzoeken laten zien dat verreweg het grootste deel aan het werk is. Het is echter niet bekend hoe de zzp'ers het in het vorige jaar zakelijk hebben gedaan. Dat is onbevredigend. De Belastingdienst onderzoekt op dit moment of er op basis van de btw-aangiften over 2016 conclusies zijn te trekken.”

Gerelateerde artikelen