Fiscus handelde onzorgvuldig bij aansprakelijkstelling bestuurder

Rechtbank Noord-Nederland heeft de aansprakelijkstelling van een bestuurder van een bv voor naheffingsaanslagen loonheffingen vernietigd. De Belastingdienst heeft het beloop en de juistheid van de belasting- en premieschulden niet aannemelijk gemaakt. Hetzelfde geldt voor de bedragen aan invorderingsrente, verschuldigde kosten en boeten waarvoor de bestuurder aansprakelijk is gesteld.

Eiser is enig aandeelhouder en bestuurder van een bv. De Ontvanger heeft hem aansprakelijk gesteld voor de door de bv niet betaalde naheffingsaanslagen loonheffingen. De aansprakelijkstelling wordt echter door Rechtbank Noord-Nederland vernietigd.

Nu de Ontvanger het beloop en de juistheid van de belasting- en premieschuld waarvoor de bestuurder aansprakelijk is gesteld, niet aannemelijk heeft gemaakt, kan naar het oordeel van de Rechtbank reeds daarom de aansprakelijkstelling niet in stand blijven.

Uit de feitelijke gang van zaken leidt de Rechtbank af dat bij het vaststellen van de belastingschulden in het kader van de onderhavige aansprakelijkstelling de Ontvanger niet de in dat kader van hem te verwachten zorgvuldigheid heeft betracht. Van hem mag worden verlangd dat op inzichtelijke wijze wordt aangegeven hoe hij tot de bedragen is gekomen waarvoor hij een bestuurder aansprakelijk stelt. Wanneer zelfs aan een zodanig elementair vereiste niet is voldaan, komt de rechtsgrond aan de beschikking te ontvallen. Bovendien zouden de vergaande nadelige gevolgen van het handhaven van een aansprakelijkstelling voor de bestuurder dan niet langer in verhouding staan tot de daarmee door de Ontvanger te dienen doelen.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen