Fiscale voordelen houdstercoöperaties gaan verdwijnen

Er is een wetsvoorstel in voorbereiding waardoor het verschil in behandeling voor de dividendbelasting tussen houdstercoöperaties en kapitaalvennootschappen zal worden opgeheven.

Dit laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij vragen beantwoord over de totstandkoming van een fiscaal gunstige tegemoetkoming aan chemieconcern ICL. Hij schrijft dat het kabinet vanwege de geheimhoudingsplicht van artikel 67 AWR niet kan bevestigen of ontkennen of een APA (Advance Pricing Agreement) of ATR (Advance Tax Ruling) is afgegeven aan ICL.

De staatssecretaris geeft voorts aan dat in de stukken die middels een WOB-verzoek openbaar zijn gemaakt, wel wordt gerefereerd aan een overleg op 20 maart 2014 tussen het APA-/ATR-team van de Belastingdienst in Rotterdam en ICL. Ook wordt gesproken over een letter of intent.

Volgens de staatssecretaris is een letter of intent niets anders dan een intentievastlegging waarmee een eerste indruk wordt gegeven van de fiscale behandeling in Nederland. Een intentievastlegging is dus geen APA of ATR waarop een belastingplichtige kan vertrouwen bij het vaststellen van de in Nederland belastbare grondslag.

In zijn antwoorden geeft de staatssecretaris verder aan dat op dit moment een wetsvoorstel wordt voorbereid waardoor het verschil in behandeling voor de dividendbelasting tussen houdstercoöperaties en kapitaalvennootschappen zal worden opgeheven. Het streven is om het wetsvoorstel op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer aan te bieden, waarbij inwerkingtreding per 1 januari 2018 is beoogd. Daarmee vervallen de fiscale voordelen van houdstercoöperaties.

Als bijlage bij de antwoorden is de interne gedragscode voor NFIA medewerkers toegevoegd.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen