Fiscale regelingen gaan sneller onder de sloophamer

Het kabinet checkt regelingen continu op effectiviteit en efficiëntie.

Het kabinet overweegt om belastingregelingen af te schaffen of te versoberen. Dit is een van de acties waarmee de komende jaren gewerkt wordt aan een eenvoudiger en moderner belastingstelsel. Dit staat in de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda die staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het grote aantal belastingregelingen wordt daarvoor scherper geëvalueerd. Aan de uitkomsten worden acties verbonden, zo luidt de belofte. Ook als er op andere wijze signalen of twijfels over een belastingregeling binnenkomen, kan deze onder de loep worden genomen. Bij de evaluaties wordt gekeken of belastingregelingen doeltreffend en doelmatig zijn. Het kabinet belooft dat een regeling wordt afgeschaft of versoberd als het niet beantwoordt aan het doel of als er goedkopere manieren zijn om resultaat te behalen. Ook kan het een optie zijn om een belastingregeling om te zetten in een subsidie.

“Het is voor burgers en bedrijven vaak lastig om een weg te vinden in de vele belastingregels en regelingen”, zegt staatssecretaris Van Rij. “Voor de Belastingdienst is complexe regelgeving vaak niet eenvoudig uitvoerbaar. En voor de beleidsmaker en de politiek wordt het steeds lastiger om te doorgronden welke gevolgen beleid en wetgeving hebben voor burgers, bedrijven en de Belastingdienst.”

De komende tijd zijn onder andere evaluaties gepland van het verlaagde btw-tarief, verschillende ondernemersregelingen, de innovatiebox en bijzondere regelingen in de autobelastingen. Ook worden de komende tijd verschillende regelingen afgeschaft, zoals de schenkingsvrijstelling van de eigen woning, de middelingsregeling en de fiscale oudedagsreserve. Het kabinet wil voor de zomer van 2023 komen met een aanpak waarin verdere stappen staan om het belastingstelsel te vereenvoudigen. 

 

Gerelateerde artikelen