Fiscale Eenheid: een dynamisch regime binnen de Vpb

Mits aan de nodige voorwaarden voldaan, kunnen twee of meer vennootschappen een fiscale eenheid met elkaar aangaan. Dat heeft zo z’n voor - en nadelen. Dit varieert van de winstbepaling als één belastingplichtige tot reorganisatiemogelijkheden en van een mogelijk tariefsnadeel tot antimisbruikmaatregelen.

Inleiding 

In de vennootschapsbelasting geldt het uitgangspunt dat elk subjectief belastingplichtig lichaam zelfstandig in de heffing wordt betrokken. Een belangrijke uitzondering op die zelfstandige heffing  vormt de regeling voor de fiscale eenheid in de Wet Vpb 1969. Deze regeling maakt het mogelijk dat een groep van vennootschappen de winst bepaalt alsof er één belastingplichtige is. 

Voorwaarden totstandkoming fiscale eenheid

Twee of meer vennootschappen kunnen een fiscale eenheid vormen als aan bepaalde vereisten is voldaan. Zo speelt bijvoorbeeld een bezitsvereiste , moeten dezelfde winstbepalingsregels van toepassing zijn en dienen de heffingstijdvakken van de te voegen lichamen samen te vallen. 

Reorganisaties binnen de fiscale eenheid

Onderlinge (handels)transacties tussen de verbonden vennootschappen van een fiscale eenheid zijn fiscaal in beginsel niet zichtbaar. Hierdoor is het dus mogelijk om – behoudens enkele antimisbruikmaatregelen – zonder directe belastingheffing te reorganiseren. 

Bijzondere bepalingen

Tijdens het aangaan, het bestaan en het beëindigen van een fiscale eenheid gelden enkele bijzondere bepalingen. Zo heeft de wetgever – om claimverlies te voorkomen – diverse antimisbruikbepalingen opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een sanctie wanneer na overdracht van een vermogensbestanddeel binnen een fiscale eenheid, korte tijd hierna de fiscale eenheid wordt beëindigd. 

Beëindiging fiscale eenheid

Een fiscale eenheid blijft bestaan totdat één van de in de wet geregelde omstandigheden intreedt die leiden tot verbreking van de fiscale eenheid. 

Recente ontwikkelingen

Thans is een wetsvoorstel aanhangig dat belangrijke wijzigingen aanbrengt in de fiscale eenheidregeling. Dit wetsvoorstel maakt kort gezegd een fiscale eenheid mogelijk tussen Nederlandse zustermaatschappijen van een binnen de EU/EER gevestigde moedermaatschappij of een fiscale eenheid tussen een Nederlandse moeder met een Nederlandse kleindochter van een in de EU/EER gevestigde dochter. Dit is nu tijdelijk geregeld in een beleidsbesluit. 

———————————————————————————————————————— 

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator. 

(Bron: Wolters Kluwer

 

 

 

Gerelateerde artikelen