‘Fiscaal VTO voor verbetering vatbaar’

De meerderheid van de fiscalisten in Nederland neemt deel aan een vaktechnisch overleg (VTO) en ziet dit overleg als noodzakelijk om bij te blijven op het vakgebied. Hoewel de meeste fiscalisten hun VTO met een voldoende beoordelen, kent het VTO een aantal breed gedragen verbeterpunten. Voorbereiding, participatie en een doorvertaling naar advieskansen en de dagelijkse praktijk zijn belangrijke aandachtspunten.

Dit blijkt uit onderzoek naar de huidige status van het vaktechnisch overleg (VTO) in Nederland, dat onderzoeksbureau MediaTest in opdracht van Wolters Kluwer heeft uitgevoerd. Dit onderzoek werd gedaan door middel van een online enquête onder leden van het fiscale platform TaxLive.nl. Hieraan hebben 770 fiscalisten deelgenomen. Daarnaast zijn voor verdieping van de resultaten individuele gesprekken gevoerd met een groep fiscalisten.
 
VTO voor verbetering vatbaar

14% van de fiscalisten beoordeelt het VTO met een 6 of lager en 46% met een 7. Hoewel dit niet duidt op grote onvrede, blijkt het VTO nog wel beter te kunnen.

De waardering van het VTO hangt sterk samen met de mate waarin deelnemers het VTO voorbereiden. Daarnaast wordt participatie als belangrijk verbeterpunt genoemd. Met name aan de participatie door jongere fiscalisten wordt veel aandacht besteed.

Een groot verschil in beoordeling van het VTO wordt bepaald door het verschaffen van nieuwe inzichten. Maar liefst 65% van de fiscalisten geeft aan vooral praktische antwoorden en tips te willen. Ook het centraal stellen van advieskansen draagt bij aan de waardering van het VTO.

Fiscalisten die een lagere waardering geven voor het VTO, zien een VTO meer als ‘droog en saai’, ‘niet actueel genoeg’, ‘duurt langer dan nodig’ en ‘voorbereiding kost te veel tijd’. Een laag gewaardeerd VTO wordt als verplichting gezien.

Zes tips voor een hoog gewaardeerd VTO

Het onderzoek leidt tot zes concrete tips voor een hoger gewaardeerd VTO:
1. Creëer in het VTO tijd voor vertaling naar advieskansen en de dagelijks praktijk. Dit houdt het VTO levendig en actueel.
2. Maak gebruik van klantcases (uit de dagelijkse praktijk).
3. Zorg voor een strakke agenda en volg deze. Zorg ervoor dat het VTO niet langer duurt dan nodig.
4. Maak een efficiënte voorbereiding mogelijk. Dit draagt sterk bij aan de waardering en participatie, maar zorgt ook voor minder tijdverlies. Een aantal fiscalisten heeft hierbij goede ervaring met het gebruik van video (TaxVisions).
5. Betrek ‘junioren’ in het VTO. ‘Junioren’ moeten vaak nog wennen aan bronnen als Vakstudie Nieuws en laten zich makkelijk ‘ondersneeuwen’. Goede ervaringen van deelnemers zijn:
• ‘Junioren’ bereiden een case voor die bij de start besproken wordt.
• Het overleg start met een video die een complex artikel uit Vakstudie Nieuws  behandelt (TaxVisions).
6. Maak ‘senioren’ bewust van hun impact en het effect dat dit op de participatie van ‘junioren’ kan hebben.

Gerelateerde artikelen