Fiscaal crisisbeleid baart accountants zorgen

Overheidsbeleid bepaalt of de recessie kort of lang gaat duren.

Accountants wereldwijd maken zich zorgen om de fiscale steun die overheden bieden aan burgers en bedrijven. Die is de afgelopen maanden flink opgevoerd. Vooral in Duitsland, waar een fonds van 200 miljard euro is opgezet, ongeveer vijf procent van het BBP. Deze economische steun leidt tot het risico dat de ECB het monetaire beleid aanscherpt. Bovendien roept de stijging van de obligatierente vragen op over de snelgroeiende staatschuld in West-Europa.

Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA (Institute of Management Accountants) en ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) onder meer dan 900 accountants.

Volgens de ondervraagde accountants bepaalt het fiscaal beleid of de naderende recessie van lange of korte duur zal zijn. Daarnaast wordt de duur van de recessie bepaald door het vermogen om de energieproblemen op te lossen. 

Waar de accountants zich ook zorgen over maken zijn de hoge kosten voor bedrijven. Die kunnen een rol spelen in de vermindering van orders. In Nederland valt het bezuinigen op personeel op. Het CBS meldde dat het UWV in september het hoogste aantal ontslagaanvragen binnenkreeg sinds maart 2021.
 

Gerelateerde artikelen