Firma van Oezbeekse presidentsdochter beboet wegens omkoping

Een firma waarvan de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova de eigenares is, moet een boete van bijna 1,6 miljoen euro betalen wegens omkoping en valsheid in geschrifte. Verder zijn aandelen die het bedrijf in zijn bezit heeft verbeurd verklaard. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Via de in Gibraltar gevestigde brievenbusfirma Takilant nam Karimova steekpenningen aan van de telecombedrijven Vimpelcom en TeliaSonera, die aasden op een licentie om mobiele telefonie te mogen aanbieden in Oezbekistan. Beide ondernemingen zijn op papier gevestigd in Nederland en maakten bij de betalingen gebruik van de diensten van Nederlandse juristen en bankiers.

Het Openbaar Ministerie had een boete geëist van bijna 5 miljoen euro, en ontneming van een bedrag van ruim 300 miljoen euro aan wederrechtelijk verkregen voordelen. Daarbij werd Takilant ook beschuldigd van witwassen, maar daarvan sprak de rechtbank het bedrijf vrij.

Het FD meldt dat het OM momenteel onder meer onderzoekt wat de rol is geweest van accountantskantoor EY. Een woordvoerder van EY zegt dat EY tot en met boekjaar 2013 de controlerend accountant van Vimpelcom was. In november 2015 zijn medewerkers van EY door het OM als getuigen gehoord. Het dossier Vimpelcom is intern onderzocht en dat heeft niet geleid tot maatregelen tegen de controlerende accountant.

 

(ANP/FD)

Gerelateerde artikelen