FIOD onderzoekt btw-carrouselfraude

Dinsdag hebben 175 opsporingsambtenaren van de FIOD 21 doorzoekingen in woningen en op bedrijfsadressen in het hele land. Het gaat om een onderzoek naar btw-carrouselfraude. Er is veel administratie in beslaggenomen, maar ook computers en gegevensdragers.

Tijdens diverse controles kreeg de Belastingdienst zicht op mogelijk verschillende btw-carrousels die eind 2016 en begin 2017 voor miljoenen US-dollars belminuten factureerden. In deze ketens zaten ploffers, één of meer buffers en eindschakels. De frauduleuze leveranciers, ploffers, hebben de verschuldigde omzetbelasting niet aangegeven en niet afgedragen aan de Belastingdienst. Hiermee is de staatskas vermoedelijk miljoenen euro’s misgelopen.

Bij btw-carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die btw wel in rekening brengt. Deze ondernemer koopt in het buitenland in waardoor er op zijn inkopen geen btw drukt. Bij btw-carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens drie) waarbij minimaal één bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt. Btw-carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste één ondernemer goederen of diensten mét btw verkoopt, maar deze btw niet afdraagt aan de fiscus. De ondernemer houdt de ontvangen btw zelf en benadeelt zo de schatkist.

De FIOD deed dinsdag de doorzoekingen in woningen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Hilversum, Zwolle, Amsterdam, Weert en Clinge, een vakantiewoning in Loosdrecht en op bedrijfsadressen in Amsterdam, Hulst, Almere, Spijkenisse, Roosendaal, Hilversum en Valkenswaard.

 

Gerelateerde artikelen