FIOD onderzoekt belastingfraude

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft donderdag twee mannen aangehouden die verdacht worden van het opmaken van valse facturen en het doen van onjuiste aangiften omzetbelasting in de periode eind 2012 tot en met eind 2016.

Er werden doorzoekingen gedaan in twee woningen in de gemeente Montferland, twee vakantiechalets in de gemeente Zevenaar, een bedrijfspand in Arnhem en een loods in de gemeente Doetinchem. De verdachten zijn twee mannen van 39 en 43 jaar. Tijdens de actie heeft de politie beide mannen aangehouden vanwege verboden wapenbezit.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na controles van de Belastingdienst. Daaruit bleek dat de verdachten vermoedelijk valse inkoopfacturen hebben opgemaakt. Die facturen zijn in de boekhouding van hun bedrijf opgenomen. Van deze facturen is ten onrechte omzetbelasting teruggevraagd. Door het opvoeren van fictieve kosten in de administratie is het vermoeden dat er ook minder vennootschapsbelasting is afgedragen. Daarmee is de schatkist vermoedelijk 465.000 euro misgelopen.

De FIOD heeft beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en contant geld. Tijdens de doorzoeking is gebruik gemaakt van de geld- en drugshonden van de Douane. Na de actie van de FIOD hebben de deurwaarders van de Belastingdienst voor een bestuurlijk traject beslag gelegd op woningen, auto’s en een paardentrailer.

Gerelateerde artikelen