Fiod mag undercover

Voortaan mogen bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD zelf infiltranten inzetten en vertrouwelijke gesprekken afluisteren, net als de politie.

Bijzondere opsporingsmiddelen waren tot nu alleen voorbehouden aan de politie, als deze vermoedens had van georganiseerde misdaad, ernstige inbreuk op de rechtsorde of aanwijzingen had voor een terroristisch misdrijf.

Vanaf de zomer mogen de Inspectie SZW, de NVWA, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de FIOD na toestemming van de rechter zelf undercoveroperaties uitvoeren. Ook de marechaussee mag dat dan. Doel van de verruiming van de wet is dat georganiseerde misdaad effectiever bestreden kan worden.

Schandalig

Privacyorganisaties reageren kritisch op de wetswijziging, schrijft de Volkskrant, die de wetswijziging als eerste meldde. "Het gaat om een ingrijpende wetswijziging die nog meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers", zegt de Stichting Privacy First. De organisatie vindt het "schandalig" dat hierover nauwelijks een debat in het parlement en de media is gevoerd.