FIOD hoort accountant voor niet melden ongebruikelijke transactie

De afgelopen weken hebben de FIOD en de politie een accountant, een belastingadviseur, een notaris en een advocaat gehoord voor het niet melden van ongebruikelijke transacties of het niet doen van (volledig) cliëntenonderzoek.

Door ongebruikelijke transacties niet te melden wordt witwassen niet (tijdig) opgemerkt. Alle onderzoeken maken deel uit van het ‘project Niet-Melders’.

Accountant

De accountant uit de regio Delft werd gehoord voor het vijf maal niet doen van cliëntenonderzoek en het niet melden van meer dan 168 ongebruikelijke transacties. Het vermoeden is dat hij zo een bedrijf dat producten levert voor tuinbouwondernemingen en growshops heeft geholpen om miljoenen wit te wassen.

Belastingadviseur

De FIOD hoorde daarnaast een belastingadviseur uit de regio Breda. De adviseur deed vermoedelijk geen melding van een ongebruikelijke transactie bij een inkeerverzoek, terwijl zij wist dat de gelden op een Zwitserse bankrekening uit misdaad (verduistering) afkomstig waren.

Notaris

Ook hoorde de FIOD een notaris uit de regio Almelo. Deze notaris passeerde de akte van een woning die een vrouw gedeeltelijk contant betaalde. Het andere deel zou eerst contant op de rekening van haar partner zijn gestort om vervolgens naar de notaris over te schrijven. De notaris had dit volgens de FIOD moeten melden als ongebruikelijke transactie. Daarnaast zou de notaris niet voldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan en zou hij de akte vermoedelijk valselijk op hebben gemaakt door in de akte te omschrijven dat de gehele koopsom via zijn rekening was ontvangen, terwijl hij feitelijk een groot bedrag in contanten ontving.

Advocaat

Het was voor het eerst dat een advocaat is gehoord in het ‘project niet-Melders’. Het betreft een advocaat uit Amsterdam, die betrokken was bij de verkoop van een pand met daarin een coffeeshop. De verdenking is dat hij een ongebruikelijk transactie niet gemeld heeft bij de FIU-NL. De transactie had volgens het OM gemeld moeten worden vanwege de opvallende constructie. De advocaat werd onderdeel van de transactie door mede-eigenaar te worden van het pand in Amsterdam. Het vermoeden is dat de advocaat op deze wijze geld zou hebben geïnd dat de familie –die eigenaar was van het pand- nog verschuldigd was aan het advocatenkantoor. De familie was eerder veroordeeld voor belastingfraude. Het onderzoek is gestart na een tuchtrechtelijke veroordeling van de Raad van Discipline, naar aanleiding van een gezamenlijke klacht van de Amsterdamse deken en Bureau Financieel Toezicht (BFT). De advocaat werd door de Raad van Discipline voorwaardelijk geschorst en zijn vrouw kreeg een waarschuwing. De advocaat is door de politie als verdachte gehoord.

Gerelateerde artikelen