FIOD doet onderzoek naar onjuiste IB-aangiften door facilitator

In een onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude heeft de FIOD een woning doorzocht. De bewoner heeft vermoedelijk opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting voor zijn klanten ingediend, zo laat de Belastingdienst vandaag weten.

De vermoedelijke fraude kwam aan het licht door onderzoek van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) van de Belastingdienst en de FIOD. Uit dit onderzoek blijkt dat de verdachte tussen 2011 en 2015 honderden aangiftes inkomstenbelasting heeft ingediend met een onjuiste aftrek ziektekosten.

Teruggaven IB

De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Tijdig ingrijpen van de Belastingdienst heeft voorkomen dat een deel van deze teruggaven is uitbetaald.

Facilitators

De verdachte wordt gezien als een ‘facilitator’, iemand die fraude door derden mogelijk maakt, bijvoorbeeld een malverserende belastingadviseur. Onduidelijk is of deze derden, die de verdachte betaalden voor het doen van aangifte, op de hoogte waren van de fraude met hun gegevens.

Verantwoordelijk voor eigen aangifte

Aangezien elke belastingplichtige zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar aangifte, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtigen.

Gerelateerde artikelen