FIOD bezig met acht onderzoeken btw-carrouselfraude

Momenteel lopen er acht btw-carrouselonderzoeken bij de FIOD en talloze boekenonderzoeken naar btw-carrouselfraude bij de Belastingdienst.

Dit meldt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer over mogelijke linken van Nederlandse bedrijven met btw-carousselfraude en terrorrismefinanciering.

Wiebes wil geen uitspraken doen over lopende zaken van de FIOD en de Belastingdienst en dus ook niet over specifieke bedrijven, waaronder Nederlandse bedrijven. “Dergelijke uitlatingen zouden deze onderzoeken kunnen frustreren. Verder verbiedt ook de fiscale geheimhoudingsverplichting van art. 67 AWR mij om uitspraken te doen over individuele belastingplichtigen,” aldus Wiebes.

Wél benadrukt de staatssecretaris dat btw-carrouselfraude een belangrijk probleem vormt en dat hierop gericht wordt gehandhaafd en opgespoord. Wiebes: “De Belastingdienst, inclusief de FIOD, werken hier hard aan. Het gaat bij deze fraude om heel veel geld, naar de laatste schattingen van de Europese Commissie om € 50 miljard per jaar in de hele EU. Belangrijk bij dit soort fraude is dat 80% van dit verlies wordt veroorzaakt door criminele organisaties.”

Gerelateerde artikelen