FIOD arresteert factuurverdubbelaars

Drie oud-functionarissen van een bedrijf worden verdacht van witwassen van 1,2 miljard dollar.

De drie ex-werknemers van het bedrijf uit de gemeente West-Betuwe werkten voor een bedrijf in India, dat opereert in energie- en petrochemische sectoren. De Nederlandse onderneming zou zijn gebruikt om de facturen van geleverde materialen en diensten door bedrijven op te hogen.

De drie hebben als "factuurverdubbelaars'' volgens het Openbaar Ministerie zo'n 10 miljoen dollar verdiend (8,9 miljoen euro). Zij worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het Indiase bedrijf was vanaf 2006 betrokken bij de aanleg van een gaspijpleiding in eigen land. Het Nederlandse bedrijf deed dienst als inkoopkantoor, aldus het OM. Via dit bedrijf werden wereldwijd materialen en diensten ingekocht voor het pijpleidingsproject. Doordat dit bedrijf de facturen verhoogde, kon volgens het OM het Indiase bedrijf de kosten van de inkoop tweemaal declareren bij de gasafnemers.

De 'winst' werd via het Nederlandse bedrijf afgeroomd, aldus het OM, vermoedelijk door het afsluiten van valse verzekeringscontracten. De verzekeringen moesten dienen om risico's van de materiaalinkoop af te dekken, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat het Nederlandse bedrijf die risico's liep. "De afgeroomde winst is vervolgens via een woud aan bedrijven en structuren – in onder meer Dubai, Zwitserland en de Caraïben – terechtgekomen bij een onderneming van de Indiase opdrachtgever in Singapore", zegt het OM.

Het onderzoek naar de Nederlanders is gestart na een boekenonderzoek door de Belastingdienst bij hun bedrijf. In november 2017 is het bedrijf door de FIOD doorzocht. Er is toen administratie in beslag genomen.

Gerelateerde artikelen