Financiën publiceert informatiebladen over maatregelen Belastingplan 2016

Het ministerie van Financiën heeft vier informatiebladen gepubliceerd waarin kort diverse maatregelen uit het pakket Belastingplan 2016 worden beschreven. Het betreft de informatiebladen Inkomstenbelasting, Belastingen voor ondernemers, Wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein en Milieubelastingen.

Informatieblad Inkomstenbelasting

De belangrijkste aanpassingen zijn:
• wijziging aanmerkelijk belang en emigratie;
• afschaffen uitzonderingsregel bijzondere beloningen;
• herziening box 3.

Informatieblad Belastingen voor ondernemers

In het Belastingplan 2016 staat een voorstel om de Research & Developmentaftrek en de S&O-afdrachtvermindering (WBSO) aan te passen. De kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) die eerst onder de Research & Developmentaftrek (RDA) vielen, komen met ingang van 2016 onder het regime van de S&O-afdrachtvermindering.

Informatieblad Wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein

Werkgevers kunnen gebruikmaken van premiekortingen als zij mensen in dienst nemen die een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben. Bijvoorbeeld ouderen en mensen met een arbeidsbeperking. Helaas blijken deze kortingen niet in alle gevallen toereikend. Het wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein (Wtl) moet daar verandering in brengen.
 
Het wetsvoorstel bevat een nieuw systeem met tegemoetkomingen in de vorm van loonkostenvoordelen. Daarnaast komt er het zogenoemde lage-inkomensvoordeel. Dit is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die mensen met een salaris tot 120% van het wettelijk minimumloon in dienst hebben. De invoering gaat in fases. Eerst het lage-inkomensvoordeel in 2017, de loonkostenvoordelen volgen in 2018.

Informatieblad Milieubelastingen

De energiebelasting gaat in 2016 omhoog voor bedrijven en particulieren. Dit is een gevolg van afspraken uit het Energieakkoord die de energiehuishouding duurzamer moeten maken.

Gerelateerde artikelen