Financiën maakt ombuigingslijst met mogelijke (fiscale) maatregelen openbaar

Het ministerie van Financiën heeft besloten de zogeheten ‘ombuigingslijst’ te publiceren. Dat is ongebruikelijk, maar Financiën heeft besloten tot deze openbaarmaking, omdat de lijst is uitegelekt naar de Volkskrant.

Het is gebruikelijk dat ambtelijk Financiën in aanloop naar de verkiezingen een technische ombuigingslijst opstelt en deze lijst vertrouwelijk deelt met fracties in de Tweede Kamer. Politieke partijen kunnen de lijst gebruiken als input voor het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s. Nu de ombuigingslijst is uitgelekt naar de Volkskrant, heeft het ministerie van Financiën besloten om de lijst te publiceren. De ombuigingslijst bevat een opsomming van maatregelen die genomen kunnen worden om besparingen op de overheidsuitgaven te realiseren. Tevens zijn fiscale maatregelen opgenomen. Deze ombuigingslijst is een product van ambtelijk Financiën. "De opties in deze ombuigingslijst zeggen niets over de politieke wenselijkheid of haalbaarheid van de opgenomen maatregelen. Het gaat om een inventarisatie van technische mogelijkheden," aldus het ministerie.

Fiscale maatregelen 

In de ombuigingslijst staan trouwens twaalf mogelijke maatregelen die Financiën zelf zou kunnen nemen, waaronder een aantal fiscale. Zo wordt bijvoorbeeld overwegen om gesprekskosten van de Belastingtelefoon door te belasten, het invoeren van een maximum waarop  de 30%-regeling kan worden toegepast en de invoering van een “earnings stripping” bepaling in de vennootschapsbelasting.

• Ombuigingslijst

Gerelateerde artikelen