Financiering nodig? Zet de tweede stap!

Een reis van 10.000 kilometer begint bij de eerste stap, maar de reis naar 10.000 EURO begint bij de tweede stap.

Waarom? Omdat de eerste stap op weg naar financiering bijna altijd naar een Bank óf naar de boekhouder is. 

Uit ervaringen die ik verneem van mijn klanten blijkt dat ondernemers op zoek naar een krediet onder de € 100.000 bij “de” bank weinig kans van slagen hebben. Zoals ik nu een paar keer heb gehoord, is er in Nederland eigenlijk maar één bank, want alle grote banken hanteren hetzelfde beleid. Het blijkt ook dat 70% van de ondernemers na een afwijzing van de bank niet verder zoekt…dat is toch zonde!

Een recent onderzoek van de Hogescholen van Amsterdam en Utrecht en CrowdfundingHub toont aan dat accountants overwegend naar de bank verwijzen en niet goed weten waarnaartoe te gaan als de bank de aanvraag afwijst. Hun kennis van alternatieve financieringsvormen is gemiddeld genomen ontoereikend om een passende financiering aan te kunnen raden.

DUS, de weg naar succes vereist de TWEEDE stap. 

Dat kan zijn een eigen zoektocht naar een passende (alternatieve) financiering. Online is alles te vinden, maar het aantal mogelijkheden is inmiddels enorm en dus vergt het wel wat tijd om te zoeken naar wat bij jouw onderneming past.

Tips hiervoor: 

  • als je een duur bedrijfsmiddel wil kopen, zoek naar Leasing;
  • als je aan je klanten levert op factuur, zoek naar Factoring; 
  • als je klanten met PIN betalen, zoek naar PIN Voorschot;
  • als je wat coaching kunt gebruiken, zoek naar Kredietunie;
  • Als je een nieuwe winkel of nieuw concept start, zoek naar Crowdfunding.

Je kunt ook de tweede stap maken naar een financieel adviseur die zijn werk maakt van het bemiddelen bij kredietaanvragen. Dat kost natuurlijk wat advieskosten, maar de kans is groot dat je een passende financiering krijgt. Deze adviseurs weten goed de weg in het landschap van alternatieve financieringen en hebben wellicht zelfs ervaring met meerdere van de inmiddels meer dan 150 aanbieders.

Mijn nummer 1 suggestie zou echter zijn om naar (bevriende) collega ondernemers te stappen in je eigen branche. Daar zijn er vast wel een paar bij die een financiering hebben aangevraagd en hun ervaringen kunnen delen. Het gaat namelijk niet alleen om het geld, maar ook om het hele proces van aanvragen en weer afbetalen. Ondernemers die daar ervaring mee hebben zullen daar nuttig inzicht in kunnen geven. Zulke eerste hand ervaring is immers veelzeggender dan de ervaringen van een buitenstaander. 

Nóg een reden om het taboe van praten over financiering te doorbreken.