Financiële instellingen bestrijden witwassen met AI
Dit blijkt uit onderzoek naar anti-witwastechnologie door SAS, KPMG en de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS). Ruim 850 leden van de ACAMS zijn gevraagd zijn gevraagd in welke mate hun werkgever gebruikmaakt van technologie om witwaspraktijken op te sporen.
Witwassen wordt geschat om 2 tot 5 procent van het wereldwijde BBP, een bedrag tussen 684 miljard tot 1,7 biljoen euro. Meer dan de helft (57%) van de respondenten heeft AI/ML al eens ingezet in zijn of haar compliance processen tegen witwassen, is bezig met het testen van AI-oplossingen of is van plan deze in de komende anderhalf jaar te implementeren.
Banken staan onder druk om de disruptie door COVID-19 het hoofd te bieden en tegelijkertijd de nauwkeurigheid en productiviteit te verhogen. Dit uitgangspunt stimuleert volgens de onderzoekers de versnelde inzet van geavanceerde analytics voor AML.
“Toezichthouders stellen steeds hogere eisen aan financiële instellingen over de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, en de kwaliteit van rapportering”, zegt Eugene van Kampen, senior fraudeadviseur bij SAS. “Het opsporen van criminele activiteiten wordt echter steeds lastiger financiële instellingen. Criminelen gebruiken steeds geavanceerdere technieken en methoden. Het gebruik van alleen op regel gebaseerde detectie is niet meer voldoende en moet gecombineerd worden met meer geavanceerde technologieën.”
Verbetering van de kwaliteit van onderzoek naar financiële criminaliteit en van FIU-rapportages is de belangrijkste drijfveer om te investeren in AI en ML, aldus het onderzoek. Een andere aanleiding is het verminderen van false positives en de daaruit voortvloeiende operationele kosten.