‘Financiële functie rijp voor disruptie’

Als de financieel professional niet snel in beweging komt, ligt disruptie op de loer. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit de resultaten van het onderzoek ‘Invloed technologie op de financiële functie’ van de VU Register Controllers opleiding en de NBA accountants in business dat vandaag wordt gepresenteerd.

Een groot deel van de financieel professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie. “Als financieel professionals willen voorkomen dat hun baan binnenkort wordt uitgehold of zelfs verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken” zegt prof. dr. Frank Verbeeten.

Uit het onderzoek blijkt dat er vijf belangrijke redenen zijn waarom de financiële functie rijp lijkt voor disruptie.

  1. Robotics en data analytics (big data en predictive analytics) winnen snel terrein binnen alle kerntaken van de financiële functie, niet alleen bij de transactionele processen.
  2. Aan alle randvoorwaarden voor versnelling van deze ontwikkeling, zoals standaardisering van financiële processen, systemen en informatie architectuur, wordt door steeds meer organisaties voldaan.
  3. Efficiency en effectiviteit nemen toe door robotics en data analytics. Organisaties die robotics toepassen kennen lagere kosten voor de financiële functie. Organisaties die data analytics gebruiken zijn effectiever in hun financiële functie.
  4. Een groot deel van de financieel professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie.
  5. Competenties die voor de financieel professional in een digitale wereld van belang zijn, zoals data analyse- en leiderschapsvaardigheden, moeten snel ontwikkeld worden.

Technologie wint snel terrein in financiële functie

Robotics en data analytics zullen volgens het onderzoek snel terrein winnen binnen alle kerntaken van de financiële functie. Waar tot voor kort het accent lag op het verhogen van de efficiency in het verwerken van boekhoudkundige transacties, zullen ook business controllers, financial controllers, riskmanagers, finance managers en corporate controllers grote delen van hun functie snel zien veranderen. “De randvoorwaarden hiervoor zijn reeds aanwezig. De meeste organisaties zijn namelijk behoorlijk ver in het standaardiseren van hun financiële processen, financiële systemen en informatiearchitectuur”, aldus prof. dr. Frank Verbeeten.

Grote beursgenoteerde organisaties lopen voorop in het gebruik van robotics en data-analyse, net zoals de sector financiële dienstverlening. Kleinere organisaties ontberen vaak de financiële middelen en – daaraan gekoppelde – kennis en capaciteit om robotics en data analytics te implementeren, en zullen naar verwachting later volgen. Zij zijn veelal afhankelijk zijn van de voortschrijdende mogelijkheden die hun financiële software leverancier biedt.

Bedrijven die met robotics en data analytics werken zijn goedkoper en effectiever

Organisaties die robotics veel gebruiken zijn vaak ook actiever op het gebied van data analytics. Het onderzoek geeft aan dat organisaties die robotics en data analytics gebruiken in hun financiële functie meestal kostenefficiënter en effectiever zijn. Robotics leidt tot lagere kosten van de financiële functie. Data analytics leidt vooral tot meer effectiviteit door betere analyses.

Financieel professionals moeten versneld aan hun tech-competenties werken

Om in de pas te blijven lopen met de technologische ontwikkelingen geeft het onderzoek aan dat de financieel professional zich verder zal moeten bekwamen in data-analyse vaardigheden, het vermogen om in systemen te denken en leiderschapskwaliteiten. Dit komt nog bovenop de reeds bestaande competenties – zoals betrouwbaar, integer, nieuwsgierig en communicatief sterk zijn – die onveranderd belangrijk blijven.
[avg-advertorial slug=”ontdek-de-power-van-big-data-analytics”]
Opvallende uitkomst uit het onderzoek is het generatieverschil: jongere financieel professionals hechten meer waarde aan competenties op het gebied van data-analyse en data verzameling dan hun collega’s boven de 40 jaar. Ook CFO’s, vanuit hun helicopterview, onderkennen de toenemende impact van data op de financiële functie.

Onderzoeksverantwoording

De schriftelijke survey ‘onderzoek invloed technologie op financiële functie’ is uitgevoerd onder financieel professionals zoals leden van de NBA accountants in business, RC afgestudeerden aan de VU en andere financieel professionals in de periode december 2016 en maart 2017. Het onderzoek is voorafgegaan door 13 diepte interviews met zorgvuldig geselecteerde organisaties die in Nederland actief zijn uit diverse branches, omvang, en wel/niet beursgenoteerd. De schriftelijke survey is ingevuld door 230 respondenten (160 volledige bruikbare responses) die vooral bestonden uit finance managers, business controllers, corporate controllers en CFO’s.

In het onderzoek zijn de volgende definities gehanteerd:

  • Robotics: een financiële robot bedient informatiesystemen op basis van werkinstructies en voert meedere taken tegelijk uit.
  • Data analytics: het proces waarbij gebruik wordt gemaakt van gestructureerde en ongestructureerde data en (via applicaties, analysetechnieken zoals statistische en kwantitatieve analyses, voorspellende en verklarende modellen) bruikbare informatie wordt opgeleverd.

 Onderzoek invloed technologie op financiële functie

Gerelateerde artikelen