‘Financiële communicatie over pensioenen loopt spaak’

Het voorspelde pensioen kan wel acht procent afwijken van het werkelijke pensioen.

Het voorspelde pensioenvermogen van bijna-gepensioneerden wijkt in het nieuwe stelsel mogelijk flink af van de werkelijkheid, schrijft De Telegraaf. Het probleem zit hem in de zogeheten scenariosets (bestaande uit honderdduizenden scenario’s) die pensioenfondsen moeten gebruiken bij het voorspellen van pensioenvermogen.

  • Het voorspelde pensioen kan flink afwijken van het werkelijke pensioen
  • Dat ligt aan onrealistische aannames bij de scenariotoets
  • Het gevolg is dat mensen wellicht verkeerde beslissingen nemen over doorwerken

Daar klopt soms iets niet, stelt Henk Bets, oprichter van actuarieel bureau Confident tegenover De Telegraaf. In die scenariosets maakt de rente in het eerste jaar een flinke duik, om in het tweede jaar weer snel omhoog te krabbelen. En als de rente daalt, gebeurt hetzelfde met het (voorspelde) pensioenvermogen.

Hoogst onrealistisch perspectief 

Zo’n extreme rentedaling is in historisch perspectief hoogst onrealistisch, stelt Bets. Het probleem is alom bekend en kan volgens experts eenvoudig worden opgelost, maar dat lijkt niet te gebeuren.

De mogelijke misrekeningen hebben vooral gevolgen voor het vervroegd stoppen met werken. Als mensen vroegtijdig met pensioen willen maar het voorspelde pensioenvermogen tegenvalt, zijn ze mogelijk geneigd om hun plannen daarvoor in de ijskast te stoppen.

“Als jij binnen een jaar na de transitie met pensioen gaat, dan kan het zomaar zijn dat de voorspelling van jouw pensioenvermogen er acht procent naast zit”, aldus Bets. “En dan neem je mogelijk beslissingen op basis van foute gegevens.” (ANP)

Ruim dertig pensioenfondsen klaar voor nieuwe stelsel

Gerelateerde artikelen