Financials zien veel interne fraude maar zwijgen erover

Er is angst dat het melden van misstanden leidt tot een boze werkgever.

Meer dan de helft (56%) van de ondervraagde financiële professionals in Groot-Brittannië en de VS heeft interne fraude op hun werkplek opgemerkt of heeft er een vermoed van. Maar het merendeel (81%) zegt daar niets over.  Bijna de helft zwijgt uit angst voor tegenmaatregelen van de baas.

  • De meeste financials zwijgen over interne fraude omdat ze bang zijn voor repressailles
  • Klokkenluiders in de VS en de UK wordt het leven zuur gemaakt op het werk
  • Een cultuur waarin  fraude veilig gemeld kan worden kan miljoenen 0pleveren voor bedrijven

Dit blijkt uit onderzoek van Medius, een wereldwijd bedrijf voor automatisering van crediteuren en uitgavenbeheer. Er klinkt begrip door in de terughoudendheid om fraude te melden. De overgrote meerderheid van de ondervraagde financial heeft meegemaakt hoe klokkenluiders de dupe werden van het melden van misstanden. De klokkenluiders werden buitengesloten van belangrijke beslissingen.

Een derde van de financials zag hoe klokkenluiders werden overgeplaatst naar een ander team en eveneens een derde maakte mee. Hoe klokkenluiders gepest werden in het bedrijf. Bijna alle financials zouden graag meer bewijs hebben van interne fraude voordat ze die melden. Maar bijna de helft klaagt dat klokkenluiders onvoldoende bescherming genieten van het rechtssysteem.

Volgens Jim Lucier, CEO van Medius, neemt het vertrouwen af om verdachte activiteiten te melden. Hij stelt dat een cultuur waarin medewerkers zich op hun gemak voelen om hun vermoedens te melden, miljoenen kan besparen voor bedrijven.

Internationale druk op accountants om meer fraude op te sporen

Gerelateerde artikelen