Financials gaan massaal werken bij belastingdienst
Alle vacatures voor de financiële experts zijn inmiddels zo goed als vervuld. Dat is veel eerder dan de prognose van een jaar geleden, waarbij werd gerekend op eind 2019. Na een mislukte vertrekregeling was de belastingdienst gedwongen om 4200 fte’s voor voornamelijk accountants, fiscalisten, ict’ers en data-analisten te werven.
Erg groot succes
"De werving van fiscalisten, fiscaal medewerkers en controle-medewerkers is een erg groot succes”, laat programmamanager Instroom bij de belastingdienst, Dike Sialino-Keen, weten. “De hoeveelheid sollicitaties met deze specifieke achtergrond was enorm.” Ze zegt dat ze nu vooral nog zoekt naar data-analisten en ict’ers.
Lees ook: Financials hebben banen voor het uitzoeken
Hoeveel financials er nog precies nodig zijn, wordt uitgerekend, maar op de website van de belastingdienst staan op dit moment slechts drie vacatures voor mensen met een accountant-achtergrond. Er zijn nog vijf plekken voor mensen met een fiscale achtergrond. De komende paar jaar ontstaan wel nieuwe vacatures voor financials, omdat het personeel bij de belastingdienst relatief oud is en daardoor veel medewerkers met pensioen gaan.
Ook de werving van junior fiscalisten verliep het afgelopen halfjaar voorspoedig. Vooral in studentensteden meldden zich veel jongeren voor een baan bij de fiscus. De belastingdienst is nu druk bezig om de nieuwe werknemers in te werken en zo nodig bij te scholen.
Doelen ruimschoots gerealiseerd
Mede door de grote belangstelling van financials voor een baan bij de belastingdienst, denkt Sialino-Keen dat het doel om alle 4200 vacatures aan het einde van dit jaar vervuld te hebben wordt gehaald: “We hebben onze doelen voor het laatste kwartaal van vorig jaar en voor het eerste kwartaal van dit jaar ruimschoots gerealiseerd. We hebben nu ongeveer de helft van de doelstelling van 4200 fte’s gehaald."
Deze fiscale vacatures zijn er nog bij de belastingdienst
Hoewel de meeste financials er in hun nieuwe functie in salaris op achteruit gaan, was dat geen reden om niet te kiezen voor de belastingdienst. Positieve consequentie van hun lagere loon is, dat ze geen (onbetaald) overwerk doen. “Maar de belangrijkste motivatie van mensen om bij ons te gaan werken is hun maatschappelijke betrokkenheid”, zegt Sialino-Keen: “Bovendien horen we ook vaak als motivatie: het boeiende werk over de volle breedte van de fiscaliteit en de flexibele arbeidsvoorwaarden."
[avg-advertorial slug=”ontdek-actuele-ontwikkelingen-en-uitspraken-rond-de-dga”]
De wervingsactie is het gevolg van een vertrekregeling van twee jaar geleden, waarvoor zich meer dan de beoogde 5000 mensen meldden. Bedoeling was vooral 60-plussers te laten gaan, zodat ze plaats konden maken voor jongeren. Omdat de vertrekregeling niet zo goed was geformuleerd, kon iedereen er gebruik van maken – ook hoger opgeleiden, veertigers en vijftigers. Echter, zij waren niet alleen hard nodig, maar hun vertrek was vanwege het grote aantal ook duur: iedereen kreeg een jaarsalaris mee, met een minimum van 75.000 euro.