Financial Conduct Authority deelt in half jaar ruim miljard euro aan boetes uit

Britten oormerken die extra inkomsten voor ‘goede doelen’.
Het koffertje waarin de Britse minister van Financiën zijn rijksbegroting bewaart, herbergt weer een fors bedrag aan extra-inkomsten voor de staat, afkomstig van boetes die de FCA oplegt aan banken en andere bedrijven in overtreding. Zo mag Osborne sinterklaas spelen met de £284 miljoen die Barclay’s moet betalen vanwege illegale koersmanipulatie – en iedereen is benieuwd wie hij gaat verblijden.
 
De Financial Conduct Authority heeft het eerste halfjaar van 2015 een recordbedrag binnengehaald van £819 miljoen, ruim 136 miljoen pond meer dan in dezelfde periode vorig jaar. En de ontvanger, de minister van Financiën, pleegt dat geld te oormerken voor ‘leuke dingen voor de mensen’ en nobele doelen. 
 
David Cameron kondigde bijvoorbeeld al aan dat een deel van het geld gebruikt zal worden voor een gedenkteken voor alle Britse slachtoffers van terroristische aanvallen – specifieker nog, de benodigde gelden komen van de LIBOR-boetes.
 
In de vorige kabinetsperiode besteedde Osborne die LIBOR-boetes vooral aan Defensie-gerelateerde (hogere) doelen. En vorig najaar gaf hij ruim 1 miljard LIBOR-inkomsten als extraatje aan de National Health Service. Daarmee was de pot nog niet op: David Cameron zei  in april jl. dat nog 227 miljoen pond LIBOR-boete van Deutsche Bank besteed zou worden om 50.000 nieuwe banen voor jongeren te creëren. 
 
 
Gerelateerde artikelen