Files kostten bedrijfsleven 852 miljoen euro
Het schadebedrag na fileleed een jaar eerder kwam uit op 797 miljoen euro. De brancheverenigingen benadrukten maandag de noodzaak van investeringen in knelpunten op de Nederlandse wegen, nu de filedruk opnieuw toeneemt. De organisaties noemen als voorbeeld de A20 tussen het Terbregseplein en Gouda, waar het verkeer dagelijks vaststaat.
Naast ergernis en directe vertragingsschade leiden files volgens de organisaties ook tot andere kosten. Zo kan de inzet van extra voertuigen noodzakelijk zijn om goederen toch op tijd af te leveren. Ook eist het inspelen op files aanpassingen in de rit- en routeplanning en dus extra inspanning op het gebied van logistiek. Verder zorgen files voor vertragingen in het productieproces van bedrijven.
De grootste bottleneck in 2014 was de A58 in Noord-Brabant tussen de knooppunten Galder en Batadorp. Daar kostten de files het bedrijfsleven bij elkaar zo’n 8,4 miljoen euro. Zuid-Holland was met 35 miljoen euro schade de duurste provincie wat betreft fileleed. De regio was goed voor bijna de helft van de top twintig van duurste files.
Knelpunten in Zuid-Holland zijn onder meer de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein, de A13 tussen de knooppunten Ypenburg en Kleinpolderplein en de A27 tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder.
(ANP)