“Federatief model? Geen gekke gedachte”

In 'Marco op de koffie', een programma van Novak TV, gaat Marco Moling, voorzitter van de vereniging Novak, in gesprek met opinieleiders en smaakmakers binnen het mkb. Na de eerste uitzending met SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, schuift nu Maurice Buijs, bestuurslid van de NBA, aan bij Marco.
De diversiteit binnen de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) is groot. Het perspectief van een ‘big four’-kantoor aan de Zuidas is wezenlijk anders dan dat van een middelgrote accountantsorganisatie in Zeeland of een mkb-accountant om de hoek. Daarom vindt NBA-bestuurslid Maurice Buijs het "helemaal geen gekke gedachte" om – nu wordt gewerkt aan een nieuwe bestuursvorm voor de NBA – meer te werken met "federatieve blokken". Ook ruimte voor een eigen budget zou dan logisch zijn. Buijs zegt dat in gesprek met Novak-voorzitter Marco Moling in een nieuwe aflevering van ‘Marco op de koffie’.
Buijs is sinds kort lid van het bestuur van de NBA en daarnaast bestuursvoorzitter van Schipper & Co, een kantoor dat zich volledig op het mkb richt. Buijs begrijpt dat mkb-accountants opkomen voor hun eigen belangen, al benadrukt hij ook de gemeenschappelijkheid van het accountantsberoep waar de NBA zich voor inzet. Volgens Buijs luistert het bestuur goed naar de kritische inbreng van partijen als Novak en wil het bestuur een zorgvuldige afweging maken, "ook al wordt misschien niet iedereen happy van de einduitkomst". Hij roept alle accountants op om hun stem in deze discussie te laten horen, bijvoorbeeld door een inloopavond van de NBA te bezoeken. De discussie over de ‘governance’ van de NBA zal eind van dit jaar zijn beslag krijgen in een algemene ledenvergadering.
Bekijk hier de tweede aflevering van ‘Marco op de koffie’.
 
De integrale versie van het interview vindt u hier.  
Binnenkort volgt de derde uitzending van ‘Marco op de koffie’, waarin Marco in gesprek gaat met Michael van Straalen, de voorzitter van MKB-Nederland.
 
Zie ook: