Fed: dit jaar geen renteverhoging VS

En volgend jaar komt er maximaal één renteverhoging, verwacht Fed-voorzitter Powell.

Fed zei na zijn tweedaagse beleidsvergadering dat de groeiprognose voor de Amerikaanse economie neerwaarts is bijgesteld van 2,3 naar 2,1 procent. Verder werd gewezen op de situatie op de wereldwijde markten, die een drukkend effect hebben.

Lees ook: Zeven tips voor een public controller

Volgend jaar zal de economische groei volgens de Fed uitkomen op 1,9 procent, tegen een eerder voorziene groei van 2 procent. Verder blijft de Fed de komende maanden werk maken van het verkleinen van de balans. Dat doet het door eerdere posities die het tijdens de crisis opbouwde om de markten te stutten, van de hand te doen. De afbouw wordt in september gestopt.

Economische omstandigheden

Kenners hielden er rekening mee dat de Fed de rente op 2,25 tot 2,5 procent zou handhaven. Bij het vorige rentebesluit in januari predikte Powell al geduld met verdere rentestappen, omdat de economische omstandigheden minder gunstig zijn dan in 2018. De gebruikelijke verwijzing naar het streven om de rente geleidelijk te verhogen, werd door de Fed niet genoemd.
De Fed koos vorig jaar nog duidelijk voor een beleid om de rente stapje voor stapje te verhogen. Eerder werd voor dit jaar op twee rentestappen gerekend. De laatste rentestap was in december. President Trump uitte herhaaldelijk kritiek op het verhogen van de rente, omdat dit volgens hem slecht zou zijn voor de economie.

 [avg-advertorial slug=”word-een-sterke-business-partner-als-controller”]