FD: Kloof RA’s en AA’s verbreedt door nieuw beroepsprofiel

De invoering van een nieuw beroepsprofiel voor accountants, zet de oude tegenstelling tussen RA’s en AA’s weer op scherp. AA’s willen niet worden weggezet als de sukkels die geen jaarrekening mogen ondertekenen, zo schrijft het AA.
AA’s voelen zich soms neergezet als boekhouders, terwijl RA’s meer als adviseurs en toezichthouders worden gezien, zo typeert de zakenkrant de traditionele beeldvorming over de beide categorieën accountants. Deze beeldvorming zou geleid hebben tot een gevoel van ongelijkwaardigheid binnen een beroepsgroep, die eigenlijk onder één vlag zou moeten opereren.
Zo klonk op de ledenvergadering het verwijt dat de nieuw te verkiezen NBA-bestuurders RA’s zijn en dat er geen AA’s zijn voorgedragen, zo noteerde het FD. De scheiding die zichtbaar werd bij het voorstel voor een nieuw beroepsprofiel, kwam ook tot uiting in persoonlijke aantijgingen.
Nadat accountant zich bij de ledenvergadering van 16 juni van de NBA achter het voorstel schaarden voor een vernieuwd beroepsprofiel, toonde SRA-voorzitter Diana Clement zich geschokt over de reacties die ze had ontvangen op haar bezwaren. “Ik ben geschokt door de argumenten die sommigen meenden te moeten gebruiken en waarvan enkele zelfs mijn persoonlijke integriteit raken”, zei ze op de website van SRA.
Ondanks alle verzet moeten AA’s straks na hun bacheloropleidingeen extra traject volgen voor tekenbevoegdheid. VU-onderzoeker Tjibbe Bosman waarschuwt dat een versoepeling van de opleidingseisen voor AA’s externe investeerders in de kaart zou spelen, omdat daarmee belangrijke kwaliteitswaarborgen zou wegvallen.
De beoogd nieuwe voorzitter van de NBA, Bianca de Jong-Muhren, pleit voor meer eensgezindheid komt binnen de sector. Het FD vraagt zich echter af of het haar lukt om de diepgewortelde verdeeldheid tussen AA’s en RA’s echt te overbruggen.
NBA-voorzitter Chris Douma zegt dat de vraag op tafel kan komen waarom Nederland twee soorten accountants heeft, terwijl er in het buitenland maar één is. Hij noemt het een “terechte discussie of we in de toekomst moeten toewerken naar één gezamenlijke beroepstitel, met daarbinnen ruimte voor verschillende specialisaties. Maar daar is eerst een wetswijziging voor nodig. Er staan nu nog twee titels in de wet.”