FD: ‘Big four-kantoren staan klaar om advocatenmarkt te bestormen’

Deloitte, EY en KPMG staan klaar om hun juridische afdelingen uit te breiden met advocaten. Tot nu toe was dit niet mogelijk vanwege de beroepsregels in de advocatuur, maar die regels lijken nu op de schop te gaan. Dat meldt het Financieele Dagblad. 

Advocaten mogen vanwege hun beroepsregels alleen in dienst zijn van kantoren waarbij de meerderheid van de leiding uit advocaten bestaat, maar de orde van advocaten (NOvA) overweegt om die beperking los te laten, onder meer onder druk van de mededingingswaakhond ACM. Dat zou betekenen dat de big four, die al jaren bezig zijn met het uitbreiden van hun juridische dienstverlening, een serieuze speler in de advocatuur kunnen worden.

Volgens sectoreconoom Han Mesters van ABN Amro kunnen de big four de advocatuur flink opschudden, omdat de accountants- en advieskantoren grote innovatiebudgetten hebben, in tegenstelling tot de meeste advocatenkantoren. Daarnaast zullen veel klanten het aantrekkelijk vinden fiscalisten, adviseurs en advocaten onder één dak te vinden.