’Familie Blokker gebruikt truc om jaarrekening niet te hoeven publiceren’

De familie Blokker, eigenaar van het gelijknamige winkelbedrijf, past een omstreden techniek toe om de omvang van haar vermogen af te schermen voor de buitenwereld.

Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

Het vermogen van de familie Blokker zit voor een groot deel in investeringsmaatschappij HB Capital. Hierin zitten niet de winkelketens, zoals Blokker en Marskramer, maar wel het winkelvastgoed en belangen in diverse andere bedrijven.

HB Capital heeft een manier gevonden om onder de deponeringsplicht uit te komen. Ze maken gebruik van een uitzonderingsregel. Een moederbedrijf kan zich aansprakelijk stellen voor haar dochterondernemingen, via een zogenoemde 403-verklaring. Dochters krijgen dan vrijstelling van deponering. Maar de moeder moet dan wel de cijfers van de onderliggende bv's consolideren in haar eigen jaarrekening. 

Boven HB Capital staat een moederbedrijf dat zich aansprakelijk stelt voor HB Capital en diverse andere ondernemingen. Zo bezien hoeft ook HB Capital geen cijfers te publiceren. Dit moederbedrijf zou wel jaarcijfers moeten deponeren, maar dat gebeurt niet. De eigenaren plaatsen namelijk om de twee jaar een nieuw moederbedrijf boven HB Capital.

Experts hebben deze truc nog niet eerder gezien en waarschuwen dat die indruist tegen de regels voor transparant ondernemen. “Dit is een kwalijke zaak”, zegt emeritus hoogleraar ondernemingsrecht Steef Bartman.

Gerelateerde artikelen